Як вберегтися від ботулізму
Ботулізм – це важка токсикоінфекційна хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму та характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем. Збудник захворювання – Clostridium botulinum.
Збудник хвороби міститься в грунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишечника тварин, птахів, молюсків і риб. Відтак, людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.
Найчастіше ботулізм викликається споживанням недостатньо стерилізованих домашніх консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Консервовані продукти харчування промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах завжди дотримуються технології їх приготування.
Отже, які продукти найчастіше можуть бути джерелами отруєння: 50% отруєнь викликано грибними консервами далі м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, консервована риба, шинка. Іноді причиною отруєння може стати приправа або часник, залитий рослинним маслом для збереження, але без підкислення, а також погано промита картопля, запечена у фользі. Останнім часом в домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації, як копчення, в’ялення, соління риби. Така продукція теж являє небезпеку зараження ботулізмом.
Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається. Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.
Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.
Розпізнати заражений продукт досить складно, адже заражена токсином продукція не має видимих ознак. Однак існують правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати:
В жодному разі не вживайте їжу:
– із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;
– з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;
– з банок, які зберігаються понад один рік.
Ніколи не купуйте «з рук» на ринках і вулицях консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені.
Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.
Із метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
- такі продукти слід зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх вживання;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
Дотримуючись цих простих порад ви легко зможете уберегти себе та своїх рідних від небезпеки.