A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Стисло про практичну допомогу Україні з боку НАТО

Дата: 17.03.2024 21:32
Кількість переглядів: 14

Фото без опису

Тоді, як Україна реалізує своє право на самооборону, закріплене у Статті 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй, держави – члени Альянсу надають їй безпрецедентну підтримку.

🔹 Завдяки істотній фінансовій підтримці держав – членів і партнерів Альянсу, НАТО перебрала на себе вирішальну роль у забезпеченні нелетальної допомоги Україні. Ця підтримка надається у вигляді короткотермінової матеріальної допомоги, а також більш довгострокових проєктів, спрямованих на трансформацію сектора безпеки і оборони України, сприяючи досягненню Україною оперативної сумісності з НАТО.

🔹 Допомога з боку НАТО почала надходити від самого початку загарбницької війни Росії. Зазвичай йшлося про невідкладні потреби, які визначала сама Україна і про які згодом інформувала НАТО. У 2023 році у рамках Комплексної програми допомоги (КПД) і проєктів Цільових фондів у рамках КПД забезпечено передачу нелетальної матеріальної допомоги Україні на суму 117 мільйонів євро. Нині укладено контракт на додатковий пакет матеріальної допомоги вартістю 117 мільйонів євро, який буде передано Україні найближчим часом.

🔹 Серед предметів постачання, переданих у 2023 році, такі: паливні матеріали, медичні аптечки, засоби боротьби з БПЛА, засоби захисту від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних речовин, системи «Старлінк», укриття, електрогенератори і мостові системи. Переадресувавши кошти Цільового фонду на підтримку Афганської національної армії, держави – члени Альянсу і партнери перерахували близько 24 мільйонів доларів США до Цільового фонду КПД і надали Україні допомогу в натуральній формі на суму 10 мільйонів євро у вигляді приладдя, включаючи одяг і предмети медичного забезпечення.

🔹 У рамках КПД також тривали зусилля із координації середньо- і довгострокової допомоги Україні з боку НАТО. Під середньо- і довгостроковими ініціативами маються на увазі такі, що потребують від двох до п’яти років для повної реалізації і покликані сприяти зусиллям України здійснити трансформацію національних структур безпеки і оборони, відійти від систем радянського зразка і запровадити стандарти НАТО. Розробка таких проєктів відбувається у тісній взаємодії з Україною, а їхнє втілення у життя уможливлюється за рахунок істотної фінансової і політичної підтримки з боку держав – членів і партнерів Альянсу.

Нагадаємо, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оприлюднив свій Щорічний звіт за 2023 рік, у якому висвітлено усі аспекти діяльності Альянсу упродовж минулого року.

Ознайомитись з повним текстом звіту можна за посиланням:

https://www.nato.int/cps/uk/natohq/opinions_223291.htm...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень