Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Уроки децентралізації за принципом «Усе краще – дітям!» – від Іванівської ОТГ

Дата: 19.10.2018 15:49
Кількість переглядів: 478

 Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» здійснило навчальний візит до Іванівської селищної об’єднаної територіальної громади для представників потенційних та вже створених ОТГ Херсонської області на тему «Освітня реформа в громаді: основні уроки». Участь у заході взяли голови, секретарі, депутати місцевих рад, працівники освітньої галузі, громадські активісти, журналісти регіональних ЗМІ та регіональні консультанти АМУ.

     Враження від побачених результатів господарювання в статусі ОТГ переповнювали, адже за короткий проміжок часу тут вдалося зробити дійсно прорив у відновленні інфраструктури населених пунктів. Вразив впорядкованістю та розвинутою інфраструктурою і адміністративний центр громади – колишній центр віддаленого степового району Херсонщини.
       
Розпочалося знайомство із зустрічі з керівництвом Іванівської селищної ради. Як зазначалося, специфіка реформування освітньої галузі в ОТГ скерована на максимальне підвищення рівня освіти та комфортних умов для її здобуття.  Тож учасників зацікавило ознайомлення із загальними питаннями формування освітньої політики в громаді, основними її економічними принципами. Відвідування освітніх закладів громади, зустріч з учнівськими та педагогічними колективами переконали, що, якими б на початку шляху непопулярними не були кроки, сьогодні все зроблене справді скероване за принципом «Усе краще – дітям!». «Неймовірно, всі учні шкіл Іванівської ОТГ харчуються безкоштовно», – ділилися вже в дорозі у соціальних мережах враженнями від поїздки учасники візиту.        А ще викладали красномовні фото по-європейськи облаштованих їдалень, санвузлів у освітніх закладах, майданчиків для безпечної посадки-висадки юних пасажирів зі шкільних автобусів, а ще яскравими світлинами спортивних майданчиків, тренажерів, фонтанів, пішохідних доріжок та викладених бруківкою площ. «Усі 862 дитини, які навчаються у школах Іванівської ОТГ, а також вихованці дошкільних закладів у сільській місцевості отримують повноцінне харчування за рахунок місцевого бюджету з розрахунку 26 грн. на дитину. В Іванівці батьки платять у співвідношенні 20% (батьки) на 80% (за рахунок місцевого бюджету)», – про це під час спілкування з колегами та журналістами повідомила керівник відділу освіти, культури, молоді та спорту Іванівської селищної ради Катерина Бондаренко. Особливо вразив ліцей №2 Іванівської ОТГ, де вдалося упродовж нинішнього літа досягти неймовірних зрушень, адже сюди відбувається підвезення багатьох учнів з сіл. Нині стан цього навчального закладу приємно радує і освітян, і учнів та їх батьків. Причому покращення умов навчання продовжується. Діти з сіл, де наповнюваність класів була вкрай низькою, нині відчули помітну різницю і в умовах, і в результатах навчання, і в соціалізації до великого колективу однолітків. Звісно, що зразковим закладом залишається і Іванівська гімназія.
    Огляд численних об’єктів, спілкування з селищ
ним головою Віктором Дебелим, його заступником та старостами, секретарем ради Вікторією Щастливою дали уявлення про те, як несхожі об’єднані громади одна на одну, зважаючи на місце розташування, місцеві ресурси, джерела наповнення бюджету, підбір команди фахівців та низку інших факторів, в тому числі ключовими є й управлінські якості тих, хто керує складним процесом у ОТГ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень