A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Як отримати допомогу одиноким особам, які досягли 80-річного віку

Дата: 13.05.2021 14:51
Кількість переглядів: 1219

Попри багатий життєвий досвід, відмінні професійні навички та мудрість, якої ще не вистачає підростаючому поколінню, вони одні з тих, хто чи не найбільше потребують захисту та допомоги – люди похилого віку.

В відділі надання адміністративних послуг Іванівської селищної ради передбачено надання адміністративної послуги «Одинокими особам, які досягнули 80-ти років». Одинокою вважається особа, яка не має працездатних родичів, зобов’язаних за законом її утримувати.

Порядком призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, а також державної соціальної допомоги на догляд визначено, що вона призначається одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду та одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Підтвердженням належності до категорії осіб, які мають право на таку допомогу, є:

???? інформація про відсутність працездатних родичів (незалежно від місця їхнього проживання), зобов’язаних за законом їх утримувати (зазначається у поданій заяві про призначення допомоги на догляд);

???? інформація про склад сім’ї (зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги).

Державна соціальна допомога на догляд встановлюється у розмір 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Щоб отримати державну допомогу, необхідно подати наступні документи:

???? заяву за формою, встановленою Мінсоцполітики, яку заповнює адміністратор відділу надання адміністративних послуг Іванівської селищної ради (під час заповнення заяви пред’являється паспорт громадянина України, трудова книжка та довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

???? інформацію про склад сім’ї чи про віднесення особи до одиноких осіб, що зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги;

???? медичний висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що особа потребує постійного стороннього догляду (видається в лікарні за місцем перебування на обліку у сімейного лікаря чи за місцем перебування на медичному обслуговуванні).

Допомога на догляд виплачуються підприємствами, установами, організаціями, які здійснюють виплату і доставку пенсії (допомоги). За умови одержання пенсії в банківській установі до вище вказаних документів необхідно надати інформацію відповідного банку про рахунок, для перерахування допомоги на догляд чи в заяві зазначити про виплату допомоги на догляд за місцем проживання одержувача допомоги.

Для призначення соціальної допомоги заява подається заявником особисто, поштою або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.

Допомога НЕ призначається особам з інвалідністю, яким відшкодовується витрати на догляд відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а також іншим особам за здійснення догляду, за якими виплачується компенсація на догляд, у тому числі призначено соціальні послуги або щомісячна компенсація по догляду за престарілою особою.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень