Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

П’ять порад для ментального здоров’я

Дата: 29.11.2023 09:24
Кількість переглядів: 47

1. Техніка «Ранкові сторінки»

Більшу частину свого часу ми проводимо у власних думках. Це море, в якому наші тривоги утворюють нестримні хвилі. Їх складно контролювати, і вони часто заважають нам ясно мислити — прокидаєшся вранці, а голова, мов у тумані. За що хапатися?

Аби розвантажити голову, спробуйте техніку «Ранкові сторінки»: виписуйте усі свої думки, щойно прокидаєтеся — ще до ранкових процедур та кави;

важливо записувати все, що спадає на думку, і не зважати на зміст чи логіку;

Техніка допоможе «злити» зайві переживання, сумніви, гнів, що накопичилися, та звільнити простір для свіжих думок.

А щоб здолати непевність, яка може виникати напочатку, зробіть «Ранкові сторінки» викликом на тиждень. Пообіцяйте собі — «Наступні 7 днів я починаю з нового ритуалу».

Фото без опису

 

2. Вправи на усвідомленість – чудовий інструмент для боротьби зі стресом та його наслідками, адже їх можна використовувати де б ви не були. Ба більше, їх можна вигадувати — новій й нові, що б вас не оточувало. Головне — навчитися перемикати увагу.

Давайте пригадаємо, навіщо взагалі тренувати усвідомленість. Коли емоції б’ють через край, наші лобові частки мозку вперто відмовляються працювати. Через це нам важко зосередитися, ми гальмуємо, пропускаємо повз вуха слова оточуючих, а думки носяться в голові, мов шалені, але геть там не затримуються. Згодом вмикається режим «автопілот» і ми просто існуємо.

Повертаючи свідомість і тіло назад у момент тут-і-зараз, ми даємо мозку простір для заспокоєння та концентрації. Спробуйте цю вправу просто під час прогулянки парком, вулицею тощо.

Вправи такі:

- Прогуляйтесь вулицею, парком тощо та сфокусуйтесь на оточенні.

- Активуйте якомога більше відчуттів і помічайте найдрібніші деталі.

- Прислухайтесь до звуків природи.

- Вдихайте на повні груди.

- Опишіть подумки як пахне пора року, яка є під час прогулянки.

- Прослідкуйте, що відбувається довкола – наприклад, як виглядають дерева, як крізь гілки пробивається сонячне світло тощо.

- Уявіть, що вітер підхоплює ваші тривоги, несе їх аж доки вони не зникнуть з поля зору.

 

 

3. Як  боротись із гіпервідповідальністю.

Гіпервідповідальність. Гадаємо, багатьом знайома риса, яка виснажує і викликає паніку, щойно мова заходить про відпочинок. Бувало? Авжеж. Тоді ось вам лайфхак.

Якщо ви аж настільки відповідальні, що для відпочинку потребуєте офіційного дозволу, випишіть його собі. Саме так, візьміть папірець, ручку, зробіть серйозний вираз обличчя і дозвольте собі:

🔹 взяти перерву або вихідний;

🔹 в тій чи інший ситуації сказати «ні»;

🔹 виділити час для хобі або навіть ледарства;

🔹 поспати на годину довше;

🔹 бути людиною, помилятися;

🔹 зробити турботу про ментальне здоров’я завданням №1.

Звучить дивно? Анітрохи, адже ви і тільки ви — керівник свого життя, який має необхідні повноваження.

Фото без опису

 

4. «Вправа «Цеглина»

Страх, тривога, агресія — ці почуття ніби важка цеглина, що з’явилася нізвідки і застрягла десь глибоко всередині. Мабуть, свого часу ця подібність і надихнула фахівців на створення простої вправи для вгамування емоцій. Вона й зветься так само — «Цеглина».

Уявіть свої переживання важким предметом. Наприклад, цеглиною. Вона лежить десь у грудях і викликає дискомфорт — робить вас неповороткими, заважає дихати. Щоб позбутися цеглини,

- зробіть глибокий вдих — нехай повітря огорне важкий предмет у грудях;

- не поспішайте, зробіть ще кілька вдихів і уявіть, як цеглина щезає у повітрі.

Ну от, здається, цеглини вже й не видно

Фото без опису

 

5. Тренінг усвідомленості.

Як ви сьогодні? Простежте, як проходить ваш день. Чи дійсно ви присутні там, де перебуваєте фізично? Чи пам’ятаєте, яким на смак був ранковий салат?

Якщо відповіді на ці питання губляться у вихорі тривожних думок, це може свідчити про те, що тривалому стресу вдалося захопити вашу увагу. Час вириватися з його лап і повертатися у момент тут-і-зараз.

Спробуємо тренінг усвідомленості просто в душі. Залиште поза кабінкою ваші думки — на ці 10-15 хвилин є тільки ви і лагідний струмінь води.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень