A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Понад 16 тис. сімейних лікарів пройшли навчання за програмою BOO3 mhGAP і можуть надавати допомогу в сфері ментального здоровʼя

Дата: 02.02.2024 12:29
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

 

На початок 2024 року майже 70 тис. медичних працівників (сімейні лікарі, педіатри, терапевти, медсестри, медбрати, фельдшери тощо) пройшли навчання за програмою BOO3 mhGAP і можуть допомагати в питаннях ментального здоровʼя. Серед них — 16 тис. сімейних лікарів, а це — кожен третій. 

Проблеми з ментальним здоров'ям може переживати кожен. Від депресії, стресу, безсоння, вигорання, емоційного дисбалансу ніхто не застрахований. 

З початком повномасштабної війни допомога у сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів Програми медичних гарантій. Для підтримки цього напряму НСЗУ реалізує окремий пакет з підтримки ментального здоровʼя — “Супровід і лікування дорослих і дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

Допомогу в сфері ментального здоров’я надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри, які працюють в закладах із договором на пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” та які пройшли навчання за програмою BOO3 mhGAP. Наразі понад 850 закладів первинної медичної допомоги мають відповідний контракт із НСЗУ.

Сімейний лікар жодним чином не замінить психолога, психотерапевта або психіатра, але він зможе надати допомогу пацієнту і у разі потреби — перенаправити до вузького фахівця. Послуга є абсолютно безоплатною, адже надається у межах Програми медичних гарантій. 

Знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку можна:
- за допомогою онлайн-мапи на сайті НСЗУ в розділі “Е-дані” / “Аналітичні панелі (дашборди)” / Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога”: https://cutt.ly/xwu337x2
- відеоінструкція, як  користуватися  онлайн-мапою: https://www.facebook.com/nszu.ukr/videos/272127338758046;
- зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Інтеграція послуги з ментального здоровʼя в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоровʼя України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я ініціативи першої леді Олени Зеленської. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ВОО3, Уряду Канади, Міжнародного Медичного Корпусу.

Джерело: Національна служба здоров'я України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень