A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

У Польщі починає працювати команда із запуску JATEC – першої в історії спільної інституції України та НАТО

Дата: 06.03.2024 15:14
Кількість переглядів: 16

Фото без опису

5 березня 2024 року у Бидгощі, Польща, відбулась перша зустріч проектної команди із запуску JATEC (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) – першої спільної інституції Альянсу та України.

З нагоди першої зустрічі, до учасників звернулась Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. Вона висловила вдячність всім, хто долучився до цього амбітного проекту, а також польській стороні, що ухвалила рішення прийняти цю важливу ініціативу на своїй території. 

«Я щаслива вітати перший захід проектної команди, яка наповнить цю нову платформу робочими механізмами, змістом та спільними заходами. Ми розглядаємо Центр, поряд з механізмами Ради Україна-НАТО, як додатковий структурний елемент для нашої інтеграції до Альянсу. Тому дуже важливо, щоб JATEC був дієвою інституцією, юридично і практично інтегрованою в більш широку структуру НАТО», – наголосила Віце-прем’єр-міністр у своєму відеозверненні.

Вона підкреслила, що, оскільки JATEC як багаторічна програма є важливим компонентом Комплексного пакета допомоги НАТО, необхідно забезпечити належну ресурсну підтримку роботи Центру, для забезпечення реалізації амбітних цілей, що їх перед собою ставлять ініціатори створення проекту.

З практичної точки зору, Ольга Стефанішина закликала проектну команду зосередитися на актуальних питаннях, які сприятимуть знаходженню ефективних рішень у сфері безпеки і оборони, зокрема в контексті триваючої російської агресії. 

«Україні стануть у нагоді будь-які практичні знання та досвід, які можуть допомогти нам захистити людей і забезпечити власну безпеку, будь то на землі, у небі, на морі чи у кіберпросторі. І Центр, який ми започатковуємо – це платформа для постійного діалогу, обміну знаннями та експертизою, спільного пошуку рішень», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

 Довідково

Рішення про запуск JATEC ухвалили за результатами засідання Ради Україна – НАТО на рівні міністрів оборони 15 лютого 2024 року. 

Завданнями Центру стануть: 

  • спільний аналіз та узагальнення досвіду в сфері оборони та безпеки

  • удосконалення системи підготовки та військової освіти 

  • сприяння підвищенню взаємосумісності 

  • розвиток спроможностей Сил оборони України 

Робота Центру спрямована на досягнення повної взаємосумісності Збройних Сил України та сил країн НАТО. 

Джерело


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень