A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

«Мета Міноборони – оновлена архітектура закупівель для Збройних сил України за стандартами НАТО» – Гліб Канєвський

Дата: 06.03.2024 15:34
Кількість переглядів: 14

Фото без опису

Міністерство оборони України вибудовує нову архітектуру закупівель, яка відповідатиме стандартам НАТО та працюватиме за найкращими практиками корпоративного управління.

Про це розповів тимчасово виконуючий обов’язки директора Департаменту політики закупівель Міноборони України Гліб Канєвський на робочій зустрічі з представниками Агентства НАТО з підтримки та закупівель. Подія відбулася у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

За словами Гліба Канєвського, нова команда Міноборони розпочала кардинальну реформу закупівель для ЗСУ. У старій системі закупівель всі владні повноваження були зосереджені в Міністерстві. Наприклад, закупівлями тилового майна повністю займався департамент ресурсного забезпечення – тут і розраховували очікувану вартість закупівель, і комунікували з учасниками ринку, і безпосередньо здійснювали торги.

Зосередження в одних руках цих функцій було головним ризиком можливої корупції, зазначив керівник Департаменту політики закупівель.

Щоб його позбутися, Міноборони відмовилося від безпосередньої функції закупівельника, передавши її двом спеціалізованим агенціям. 

«В новій системі закупівель Міністерство залишило за собою лише функцію розробки політики, тобто встановлення правил та контролю якості, – розповів Гліб Канєвський. – Мета Міноборони – оновлена архітектура закупівель для Збройних сил України за стандартами НАТО».

Закупівлями тилового майна зараз займається «Державний оператор тилу». Ця агенція вже вийшла на торги через систему Prozorro і закуповує для ЗСУ одяг, бронежилети, шоломи, пально-мастильні матеріали.

Озброєння та боєприпаси закуповує «Агенція оборонних закупівель». Нещодавно Агенція вперше оголосила через систему Prozorro закупівлю 20 тисяч безпілотних авіаційних комплексів (БпАК) загальною очікуваною вартістю майже 3 мільярди гривень (без ПДВ).

Щоб покращити контроль за роботою закупівельників, Міноборони ініціювало створення наглядових рад в агенціях, додав керівник Департаменту політики закупівель. «Агенція оборонних закупівель» оголосила відбір рекрутингової компанії, яка допоможе підібрати незалежних членів наглядової ради. 

Зокрема, до її компетенції належатиме формування антикорупційної політики і призначення та припинення повноважень керівника підрозділу внутрішнього аудиту. Готується до старту відбору рекрутингової компанії і «Державний оператор тилу», зазначив Гліб Канєвський.

Крім робочої зустрічі з Агентством НАТО з підтримки та закупівель, представники Міноборони провели зустрічі, присвячені темам «Рада Україна-НАТО» (з Оперативним відділом НАТО), «Цивільний нагляд за армією» (з Міжнародним військовим штабом НАТО), «США. Пріоритети для НАТО» (з постійним представником США при НАТО).

Джерело


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень