A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Міноборони і Генштаб ЗС України розпочали новий етап реформи системи оборонного менеджменту

Дата: 17.03.2024 21:34
Кількість переглядів: 16

Фото без опису

Міноборони і Генштаб ЗС України розпочали новий етап реформи оборонного менеджменту. Мета – підвищити ефективність оборонного планування та управління оборонними ресурсами, а також досягти в довгостроковій перспективі функціональної взаємосумісності з нашими партнерами з держав-членів НАТО.

Що означає взаємосумісність і чому вона важлива? Саме взаємосумісність створює можливість діяти спільно з партнерами як під час військових операцій, так і під час планування протидії майбутнім загрозам.  

«Можна говорити про взаємосумісність операційну і функціональну. Операційна сумісність дозволяє проводити спільні дії під час операцій з врегулювання кризових ситуацій, у складі Сил реагування НАТО та багатонаціональних навчань. Такі операції потребують сумісності на рівні озброєння, снарядів, систем зв'язку тощо», – пояснює заступник Міністра оборони України Станіслав Гайдер.

Функціональна взаємосумісність стосується сфер оборонного планування, управління оборонними ресурсами, управління персоналом, адміністративної діяльності і зорієнтована на перспективу.

«Зараз ми розпочали новий етап реформування в сфері функціональної взаємосумісності. Бо саме від неї залежить, в тому числі як ми побудуємо взаємодію з партнерами. Система Міноборони проходить довгий і нелегкий шлях трансформації від неефективних підходів до сучасних стандартів та кращих міжнародних практик», – зазначає Станіслав Гайдер.

Наявність реальної загрози потребує від Міноборони та Генштабу пошуку більш ефективних методів планування та управління ресурсами для розвиткуспроможностей.

«Як це буде відбуватися і що таке спроможності? Приведу наочний приклад з літаками F-16, – розповідає Станіслав Гайдер. – Одних літаків для отримання переваги в повітрі та проведення операцій недостатньо. Для того, щоб ефективно планувати їх застосування, ми маємо забезпечити наявність всіх  необхідних базових компонентів спроможності, а це і відповідна інфраструктура, наприклад, злітні смуги, ангари, і навчені пілоти та технічний персонал, і внесені зміни в роботу диспетчерів, штурманів, системи управління. Окрім цього необхідно запланувати належне обслуговування техніки під час експлуатації, починаючи від технічного огляду і завершуючи наявністю відповідних запасних частин та пально-мастильних матеріалів. Все це необхідно запланувати та виконати в найстисліші терміни».

Для того, щоб досягнути здатності розвивати спроможності швидко і ефективно, в Міноборони та Збройних Силах України розпочав роботу проєкт «Трансформація системи оборонного менеджменту». Проєкт реалізується під керівництвом Міноборони і Генштабу.

До проєкту залучені представники відповідних структурних підрозділів Міністерства та закупівельних агенцій, фахівці управлінь з планування та управління ресурсами Генерального штабу, також експерти команд проєктів консультативно-дорадчої допомоги SDA Великої Британії та PROTECT2 Канади, консультанти з Литви та IDA США.

«Ми поставили за мету в першому півріччі 2024 року сформувати цільову модель та дорожню карту трансформації системи управління розвитком спроможностей. Цей проєкт є частиною інституційних змін та входить до заходів «Адаптованої річної національної програми Україна–НАТО», – зазначив Станіслав Гайдер.

Джерело: Міністерство Оборони України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень