Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Оперативна інформація щодо ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя станом на 15 квітня 2024 року

Дата: 16.04.2024 21:19
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

ГОЛОВНІ ТЕМИ:

У Криму окупанти відправили до колонії незаконно затриманого кримського татарина Ділявера Салімова. Окупаційний “суд” безпідставно звинуватив Салімова у нібито “погрозі вбивством”. Чоловіка заарештували після відмови записувати відео з “вибаченнями” для окупаційного телеграм-каналу.

Незаконно засудженого на 15 років ув'язнення кримського татарина, активіста Асана Яникова побили двоє постових російської в'язниці після того, як політв'язень попросив забрати свої продукти у каптерці.

Злочини окупації

Станом на 15 квітня незаконно ув’язнили 217 осіб, з них 134 кримські татари. Із загальної кількості 33 - арештовані (з них 22 кримські татари), 149 - ув'язнені (з них 99 кримських татар), 26 - без статусу.

Станом на 15 квітня зафіксовано 737 випадків надходження матеріалів складених за ст. 20.3.3 КпАП рф до т.зв. “судів” на території тимчасово окупованого Криму. З них у 641 випадку було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею та винесено сукупне рішення. У 20 випадках розгляд матеріалів продовжується.

Місцеві жителі окупованого Криму повідомляють про незаконне вивезення окупантами українського зерна. Так, з Севастопольської бухти вийшов черговий балкер із краденим українським зерном ймовірно з новоокупованих територій.

8 квітня в окупованому Сімферополі за рішенням окупаційної адміністрації було демонтовано купол Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги, що є продовженням переслідування окупантами Православної Церкви України.

Мілітаризація Кримського півострова

Активісти руху “АТЕШ” фіксують прибуття в окупований Джанкой великої кількості особового складу окупаційної армії. Великі втрати російських загарбників змушують кремль незаконно проводити приховану мобілізацію задля компенсації цих втрат. В результаті багато окупантів прибувають в окупований Джанкой для подальшого переміщення на фронт. Також за даними активістів “АТЕШ”, цивільні та військові госпіталі переповнені пораненими окупантами, яких привозять з зони активних бойових дій. Крім цього, активісти виявили базу матеріально-технічного забезпечення чорноморського флоту окупантів у Севастополі, всі дані передали Силам Оборони України. Також “АТЕШ” виявили радіолокаційну станцію, розташовану неподалік Балаклавської ТЕС, що наражає цивільну інфраструктуру на небезпеку.

8 квітня в окупованому Севастополі відбулися військові тренування окупантів з розрахунків протипідводно-диверсійного забезпечення зі стріляниною зі стрілецької зброї. Також 10 та 12 квітня на Південному і Північному молах, та у районі Стрілецької бухти окупаційний флот проводив тренування розрахунків протипідводно-диверсійного забезпечення зі стрільбою.

В окупованому Севастополі російські силовики організували захід для школярів та студентів. Так звані “інструктори” у масках розповідали учням про можливості безпілотників та навчали їх запускати. А також пропагували приєднатись в подальшому до окупаційних військ.

Насильницька мобілізація

Відбулися поховання щонайменше 772 солдатів російської армії. 581 із них, ймовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення.

Підтверджено взяття в полон щонайменше 42 військовослужбовця рф з окупованого Криму, більшість з яких, ймовірно, є громадянами України.

Пропаганда окупаційних адміністрацій і розпалювання ворожнечі

Окупанти незаконно передали землі на мисі Херсонес в окупованому Севастополі разом із дачними ділянками та будинками громадян у власність так званому “міноборони росії”.

До 80 річниці звільнення Криму від нацистів окупанти поширюють риторику нібито в злочинах нацистів участь приймали румуни, пов’язуючи це з сьогоденням, заявляючи, що Румунія стає основним форпостом та плацдармом стримування росії на східному фланзі НАТО.

Публікації окупаційних медіа

Пропагандистські наративи рф цього тижня, які публічно поширювали “представники” окупаційної адміністрації в Криму

Так звані “представники” окупаційних адміністрацій продовжують незаконну практику заборон на зібрання, виправдовуючи це “заходами безпеки”. “У зв'язку з проведенням “спеціальної військової операції” на півострові діє жовтий рівень небезпеки. Тому проводити масові заходи на травневі свята у Криму не будуть” — повідомляють окупанти.

Окупаційні “медіа” повідомляють: “Крим і Севастополь увійшли до десятки регіонів із найдорожчим бензином по росії. Крим займає п'яте місце за вартістю бензину - 63,97 рублів.” Це вкотре показує складну економічну ситуацію в окупованому Криму.

"Наш досвід показав, що економіка, туризм – усі галузі встояли, адаптувалися до нової реальності", — окупанти поширюють пропаганду, що Крим нібито чудово живе і розвивається без авіасполучення, в той час як насправді з початку окупації Крим перетворився на ізольовану територію відірвану від міжнародного та українського бізнесу, який не може існувати без дотацій.

Так звані “представники” окупаційних адміністрацій повідомляють, що: “Дефіцит медичного персоналу у Криму становить близько 30%. Найбільша нестача кадрів зараз спостерігається у початковій медичній ланці у сільській місцевості. Тут дефіцит співробітників сягає 60%.” Дефіцит можна пояснити проблематикою життя в окупації, адже незважаючи на заяви, окупанти сприймають окупований Крим як ресурсну базу для своєї колоніальної політики.

Окупанти повідомляють про дефіцит працівників рекреаційної сфери, що суперечить їхнім заявам про “успішну” підготовку до туристичного сезону: “Вже тривалий час експерти зауважують зростання кадрового дефіциту у сфері туризму. Причин такого явища декілька, включаючи демографічну ситуацію, економічний розвиток та геополітичну обстановку.”

Суспільні настрої

Окупанти планують незаконно судити двох жителів окупованої Ялти, за нібито “таємну співпрацю з іноземною організацією”. Чоловіків “звинувачують” у передачі даних Службі Безпеки України.

Окупанти затримали місцевого жителя в окупованому місті Керч. Чоловік у своїх соцмережах критикував окупаційну армію та адміністрацію. Окупанти відправили чоловіка до ізолятора тимчасового тримання, після чого його незаконно визнали винним у так званій “дискредитації зс рф” та нібито пропаганді ЛГБТ, його незаконно оштрафували на 150 тисяч рублів.

В окупованій Феодосії окупаційні силовики разом з так званим “центром е” незаконно затримали місцевого жителя за нібито “заклики до екстремізму” за те, що він публічно висловлювався з критикою російської окупаційної адміністрації. Окупанти незаконно порушили кримінальну “справу”, йому загрожує протиправне ув’язнення до 4 років.

Окупанти незаконно затримали мешканця окупованого Сімферополя, який у дискусії з сусідами критикував окупаційну адміністрацію та окупаційні війська. В ході протиправного обшуку нібито виявили українську символіку та бойові патрони. Чоловіку загрожує кримінальна “справа”.

В окупованому селі Первомайське Курманського району окупанти затримали місцевого жителя, який в соціальних мережах підтримував Україну та ЗСУ. Матеріали “справи” направили до окупаційного “суду”.

Активісти руху “Жовта Стрічка” продовжують чинити спротив окупантам в Криму, знищують окупаційні пропагандистські матеріали та поширюють патріотичні матеріали в окупованих містах на півострові. Так патріотичні плакати та жовті стрічки знову з’явилися в Сімферополі, Ялті, Керчі, Алушті, Севастополі, Бахчисараї, Феодосії, Джанкої та інших.

Активісти “Кримських бойових чайок” продовжують викривати особисті дані колаборантів та російських воєнних злочинців в окупованому Криму. Активістам вдалося ідентифікувати та оприлюднити дані колаборантів, які після початку окупації Криму допомогли окупантам “привласнити” фестиваль Yalta Summer Jam, що існує з початку двохтисячних й розвивався завдяки українським виконавцям.

Активістки руху спротиву “Зла Мавка” поширили патріотичні стікери в окупованих Сімферополі та Керчі. Також активістки продовжують вести свої щоденники та поширювати щотижневик, де розкриваються злочини окупантів.

До Представництва продовжують надходити запити від громадян України, які хочуть виїхати з Криму через неможливість терпіти окупацію й тотальну пропаганду. Нагадуємо про нашу інструкцію – як виїхати з тимчасово окупованого Криму: https://cutt.ly/FwtiajlS

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень