Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Оперативна інформація щодо ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя станом на 22 квітня 2024 року

Дата: 24.04.2024 21:23
Кількість переглядів: 9

Фото без опису

ГОЛОВНE ЗА ТИЖДЕНЬ:

17 квітня 2024 року внаслідок успішної операції Збройних сил України на військовому аеродромі міста Джанкой у тимчасово окупованому Криму були уражені: чотири пускові установки ЗРК С-400, три радіолокаційні станції, пункт управління засобами ППО та апаратуру спостереження за повітряним простором "Фундамент-М".

21 квітня під час атаки по Севастополю в окупованому Криму українські військові пошкодили рятувальний російський корабель «Коммуна», що слугував для підтримки підводних човнів Чорноморського флоту рф. «Коммуна» була єдиним кораблем класу аварійно-рятувальних суден, які були в наявності у ворога. Як зазначив речник ВМС Дмитро Плетенчук, корабель тепер не може виконувати бойові завдання.

Окупаційний суд у Сімферополі продовжив арешт у СІЗО активістам із Бахчисарая. Сейдамет Мустафаєв, Ремзі Неметуллаєв, Абдулмеджіт Сейтумеров, Аметхан Умеров, Руслан Асанов і Ельдар Якубов залишаться під вартою до 22 липня 2024 року. Усі вони зараз перебувають у другому слідчому ізоляторі. Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов. У суді він представляв інтереси Абдулмеджита Сейтумерова.

У Нью-Йорку відбулась сесія Постійного форуму ООН з питань корінних народів, під час якої голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров нагадав про злочини Росії в окупованому Криму. Зокрема, він наголосив на незаконному арешті та утриманні у російській в'язниці політв'язня, першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла.

Злочини окупації

Станом на 22 квітня окупанти незаконно ув’язнили 218 осіб, з них 134 кримські татари. Із загальної кількості 33 – арештовані (з них 22 кримські татари), 149 – ув’язнені (з них 99 кримських татар), 26 – без статусу.

Станом на 22 квітня зафіксовано 780 випадків надходження матеріалів складених за ст. 20.3.3 КпАП рф до т.зв. “судів” на території тимчасово окупованого Криму. З них у 680 випадку було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею та винесено сукупне рішення. У 24 випадках розгляд матеріалів продовжується.

Окупаційний “суд” визнав кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова винним у “зловживанні свободою інформації”. Окупанти залишили рішення першої інстанції без змін, а апеляційну скаргу не задовольнили. Засідання проходило у закритому режимі, слухачів до будівлі суду не допустили.

Окупаційний “суд” оштрафував правозахисницю та журналістку Лутфіє Зудієву на 2 тисячі російських рублів за “зловживання свободою масової інформації”. Адвокат Назим Шейхмамбетов зазначив, що окупаційний суд не взяв до уваги доводів, наданих стороною захисту та наголосив на тому, що захист готує апеляційну скаргу.

8 років незаконного ув’язнення: політв’язень Рефат Алімов вийшов на свободу після завершення тюремного терміну за сфабрикованою справою. Про це повідомив його адвокат Едем Семедляєв.

Незаконно засудженого кримськотатарського активіста Ернеса Сейтосманова утримують у незадовільних умовах у в'язниці міста володимир в рф. Сейтосманова утримують у камері розміром 1,5 на 2 метри. В приміщенні дуже сиро та немає вентиляції. Воду він змушений пити з-під крана. Двічі Сейтосманова відправляли до штрафного ізолятора. Також Сейтосманов тричі подавав заяву на розмову з родичами, але окупанти на них не відреагували. Побачень із родичами в активіста також не було.

Насильницька мобілізація

Відбулися поховання щонайменше 776 солдатів російської армії. 581 із них, ймовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення.

Підтверджено взяття в полон щонайменше 42 військовослужбовців рф з окупованого Криму, більшість з яких, ймовірно, є громадянами України.

Активісти руху “Атеш” повідомляють, що під час святкування Ораза-байрам окупанти здійснили "масову облаву" з метою мобілізації в Сімферопольському районі. Раніше представники окупаційної адміністрації заявили, що планують збільшити чисельність армії рф на 300 тисяч осіб. Проте, мобілізаційні заходи продовжують проводити у примусовий спосіб та із порушенням норм міжнародного права.

Мілітаризація Кримського півострова

Окупаційна адміністрація повідомляє, що “15 квітня у районі Північного та Південного молів, а також Стрілецької бухти та мису Херсонес російський флот проводив тренування розрахунків протипідводно-диверсійного забезпечення зі стрільбою з різних видів стрілецької зброї”. Аналогічні тренування також проводились 17 квітня.

Росія продовжує збільшувати кількість інженерно-фортифікаційних споруд на узбережжі Чорного моря: нові споруди протяжністю понад 100 км зводилися протягом лютого-березня 2024 року. Лінія берегової оборони починається від селища Миколаївка Сімферопольського району і проходить узбережжям до Красноперекопська неподалік від адмінмежі з Херсонською областю. Далі нові укріплення простягаються узбережжям на північ, а найбільша їх концентрація – по периметру мису Тарханкут, на якому розміщено системи ППО. На західному узбережжі Криму окупанти перерили фортифікаціями заповідники та природні парки, археологічні памʼятки та туристичні обʼєкти. Поблизу села Сєверне Чорноморського району укріплення берегової оборони військові рф облаштували на руїнах античного поселення.

Пропаганда окупаційних адміністрацій і розпалювання ворожнечі

Так звані “представники” окупаційної адміністрації заявили, що “80 років тому радянські війська звільнили Артек від фашистів. Прославляючи перемогу над нацизмом, росія проєктує міф про “нацистського ворога” на сьогодення та виправдовує ним нові злочини. Також пропагандисти плекають “пам’ять про героїзм та мужність артеківців, які захищали Батьківщину”, чим демонструють наслідування радянських практик мілітаризації дитинства на сучасній росії.

Окупанти заявили, що “десять років тому було створено Антитерористичну комісію в республіці Крим” та поширюють пропагандистську риторику про те, що нібито ця силова структура “зробила значний внесок у боротьбу з тероризмом”.

Окупаційні “медіа” повідомляють, що у Сімферополі відкрилася виставка до дня так званого прийняття Криму, Тамані та Кубані до складу Російської імперії. Насправді ж держава Кримське ханство була анексована й насильно включена до складу Російської імперії у 1783 році. Виставка "Сторінки історії" містить “ознайомлення” з нарисами історії та культури «Чехи у Криму» та «Естонці у Криму». Риторика про багатонаціональність та “народи Кримського півострову” засвідчує непримирення рф з розпадом радянського союзу та загарбницькі наміри про відновлення державної політики тюрми народів.

Публікації окупаційних медіа

Пропагандистські наративи рф цього тижня, які публічно поширювали “представники” окупаційної адміністрації в Криму

Окупаційні “медіа” поширюють пропагандистський наратив про охолодження відносин між Європою та США через “розбіжності” щодо конфіскації російських активів на користь України. Країни G7 та Європейський Союз обговорюють план щодо використання коштів із заморожених російських активів для фінансування відновлення України. Наразі країни ЄС враховують ризики, позаяк в Європі зберігаються гроші чисельних країн Глобального Півдня. Проте як Америка, так і ЄС підтримують фінансову допомогу Україні й не мають підстав для основоположних “розбіжностей”.

Окупаційні “медіа” в черговий раз намагаються дискредитувати владу України. Пропагандисти поширюють наратив про те, що Зеленський буде президентом доти, доки це вигідно США. Насправді проведення голосування в Україні під час війни є юридично, практично та інституційно неможливим доки діє правовий режим воєнного стану.

Російські пропагандистські медіа стверджують, що “поразка України неминуча”: НАТО та ЄС будуть утримуватись від фінансування та значних постачань зброї, оскільки це може призвести до великої війни з росією. У той самий час, наші партнери зберігають прихильність до України, про що свідчить зокрема ухвалення законопроєкту Конгресом США про виділення пакету допомоги Україні на 61 млрд доларів.

Суспільні настрої

Мешканка тимчасово окупованої Феодосії у своїх соцмережах “звинуватила росію у нападі на мирну Україну, солдатів російської армії назвала загарбниками”. Жінку незаконно затримали та оштрафували за статтею про “дискредитацію збройних сил рф” в окупованому Криму. Жінку також змусили просити вибачення на камеру.

У тимчасово окупованому Криму дівчина зняла та виклала до своїх соціальних мереж відео влучання по аеродрому Джанкоя 17 квітня. Окупанти незаконно затримали мешканку Джанкоя, пред'являючи їй, що “після публікації відео моментально розійшлося по українських каналах”. Матеріали було направлено до окупаційного “суду”. Загалом окупанти затримали п'ятьох людей за зйомку вибухів у Джанкої. Троє з них заарештовані.

У Феодосії місцевий житель на своїй сторінці у соціальній мережі висловлювався проти “сво”, ображав т. зв. державу та очільника рф, православну віру, а також нібито пропагував тюремну ідеологію. Окупанти незаконно затримали чоловіка. Матеріали було направлено до суду. Чоловіка також змусили просити вибачення на камеру.

Активісти руху “Жовта Стрічка” продовжують чинити спротив окупантам в Криму, знищують примірники пропагандистських матеріалів та поширюють патріотичну символіку в окупованих містах на півострові. Так патріотичні плакати та жовті стрічки знову з’явилися в Сімферополі, Ялті, Керчі, Алушті, Севастополі, Бахчисараї, Феодосії, Джанкої та інших містах окупованого півострова.

Активісти “Кримських бойових чайок” продовжують викривати особисті дані колаборантів та російських військових злочинців в окупованому Криму. Також активісти повідомляють про знищення командного пункту з російськими офіцерами в окупованому Криму, про який вони збирали дані та передали відповідним службам.

Рух спротиву “Зла Мавка” продовжує вести свої щоденники, а також поширювати щотижневик, де розкриваються злочини окупантів. Також активістки поширили патріотичні наліпки в окупованому Сімферополі.

Активісти руху “АТЕШ” виявили місця дислокації ворожих систем ППО в окупованому Севастополі. Активісти підкреслили, що окупанти розміщують ракетне озброєння безпосередньо біля будинків місцевого населення, чим наражають їх на небезпеку. Також агенти повідомляють, що за останній місяць передали дані Силам Оборони України щодо 200 військових об’єктів окупантів в Криму.

До Представництва продовжують надходити запити від громадян України, які хочуть виїхати з Криму через неможливість терпіти окупацію й тотальну пропаганду. Нагадуємо про нашу інструкцію – як виїхати з тимчасово окупованого Криму: https://cutt.ly/FwtiajlS

Ми дякуємо свідомим українським громадянам в окупованому Криму за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, зокрема щодо соціально-економічної ситуації, пересування військ рф, руху спротиву окупації тощо.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень