Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Етніка. Гутництво

Дата: 07.05.2024 21:16
Кількість переглядів: 44

Гýтництво — виготовлення виробів із скла, що відоме в Україні понад тисячу років. Точний час його виникнення не встановлено, але в скіфських похованнях уже знаходять намиста зі скла із вкраплюванням різнокольорових барвників. У «Слові о полку Ігоревім» згадується виріб із скла — «стекляниця».

Гутне скло отримували шляхом сплавлювання при високій температурі у великих глиняних горщиках (тиглях) піску, вапняку і поташу. Вироби з гутного скла майстер-склодув створював безпосередньо біля скловарної печі шляхом вільного видування або за допомогою форм. Кожний виріб відзначався індивідуальністю і неповторністю.

 

Підвищення обізнаності про українські традиції та вагому культурну спадщину є важливим інструментом протидії дезінформації росії, яка століттями приписує собі наші надбання та історію, заперечуючи існування України як окремої держави, а українців – як нації. Кампанія реалізується за підтримки проєкту «Супровід урядових реформ в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується компанією Alinea International Ltd, а також у партнерстві з Українським центром культурних досліджень. До створення відео долучилася кіностудія FILM.UA Group з режисеркою Ольгою Наврицькою. Дизайн листівок розробляла Анна Димарська.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень