Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

ЗАЯВА РАДИ УКРАЇНА-НАТО

Дата: 12.07.2024 13:38
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

ЗАЯВА РАДИ УКРАЇНА-НАТО

1. Ми, глави держав і урядів країн Ради Україна-НАТО, зустрілися сьогодні під час цього історичного саміту НАТО. Понад два роки з початку жорстокого повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а також десятиріччя незаконної і нелегітимної анексії Криму і першого військового вторгнення на Донбас, український народ продовжує героїчно захищати свою батьківщину, свою землю й наші спільні цінності. Ми вшановуємо пам’ять загиблих і сумуємо з приводу людських страждань і руйнувань, спричинених незаконною, невиправданою і неспровокованою загарбницькою війною Росії. Намагання Росії підірвати українську державність і зламати рішучість українського народу зазнали поразки. Військовослужбовці і військовослужбовиці Збройних Сил України та український народ продовжують надихати світ своєю сміливістю і рішучістю. Україна вистояла як суверенна, незалежна та демократична держава. 

2. Росія цілком винна у цій війні, яка є грубим порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН, і має понести за це повну відповідальність. Ми засуджуємо усіх тих, хто сприяє війні Росії і поширює російську дезінформацію. Війна Росії проти України зруйнувала мир і стабільність у євроатлантичному просторі, і мала глибокий вплив на безпеку та добробут мільярдів людей в усьому світі. Росія не продемонструвала будь-якої справжньої відкритості до справедливого і тривалого миру. Держави–члени Альянсу вітають і підтримують постійне прагнення Президента Зеленського досягнути всеосяжного, справедливого і тривалого миру за допомогою його «Формули миру» і «Саміту миру», включно з проведенням важливого першого саміту в Швейцарії. 

3. Росія несе відповідальність за загибель тисяч мирних жителів і завдала значної шкоди цивільній інфраструктурі. Ми засуджуємо у найрішучіший спосіб жахливі напади Росії на український народ, у тому числі на лікарні 8 липня. Ми вітаємо оголошені зобов’язання надати Україні додаткові системи протиповітряної оборони та інші військові засоби у той час, коли держави-члени Альянсу збільшують свою підтримку, щоб забезпечити потреби України і допомогти захищати її народ, міста й інфраструктуру від жахливих нападів Росії. НАТО буде підтримувати і консультувати щодо розвитку і впровадження інтегрованої архітектури протиповітряної та протиракетної оборони для України, щоб уможливити найефективніше використання сил і засобів протиповітряної та протиракетної оборони України і забезпечити її перехід до повної оперативної сумісності з НАТО. 

4. Сильна, незалежна і демократична Україна в межах її міжнародно визнаних кордонів є життєво важливою для стабільності і безпеки на євроатлантичному просторі. Боротьба України за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність безпосередньо сприяє євроатлантичній безпеці. Держави–члени Альянсу і партнери продовжують надавати необхідну політичну, військову, фінансову, економічну і гуманітарну допомогу у той час, коли Україна користується своїм невід’ємним правом на самооборону, як закріплено у Статті 51 Статуту ООН. Держави–члени Альянсу теж продовжують зміцнювати стійкість України через допомогу для утримання енергетичної інфраструктури, забезпечення критично важливого енергопостачання і через сприяння транзиту товарів і зерна. Держави–члени Альянсу, як і раніше, рішуче налаштовані підтримувати Україну стільки, скільки знадобиться для її перемоги. 

5. Ми вітаємо ініціативу НАТО з безпекової допомоги і навчання для України (NSATU), яка координуватиме постачання державами–членами Альянсу і партнерами військового навчання і техніки для України, а також надаватиме логістичну підтримку. Це забезпечить посилену, передбачувану і скоординовану безпекову допомогу Україні на довгострокову перспективу і зміцнить підтримку, що держави–члени Альянсу і партнери надають Україні. NSATU, що діятиме на території держав–членів Альянсу, зміцнить нашу тривалу співпрацю з метою трансформації сил оборони і безпеки України, щоб Україна підвищила здатність захищати себе тепер і стримувати будь-яку подальшу російську агресію в майбутньому. 

6. Україна потребує довгострокової підтримки. Держави–члени Альянсу сповнені рішучості підтримати Україну у розбудові збройних сил, здатних перемогти російську агресію. Ми вітаємо заявлені зобов’язання держав–членів Альянсу щодо довгострокової безпекової допомоги для забезпечення України військовою технікою, допомогою та навчанням. Ми також вітаємо те, що з цією метою держави–члени Альянсу мають намір забезпечити мінімальне базове фінансування у розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року і надавати сталий рівень безпекової допомоги для того, щоб Україна перемогла. 

7. В той час, коли ми продовжуємо поглиблювати нашу співпрацю і зміцнювати політичну інтеграцію України в НАТО, Альянс зміцнює Представництво НАТО в Україні, і Генеральний секретар вирішив призначити Старшого представника НАТО, який очолюватиме Представництво і буде координатором взаємодії НАТО з українською владою в Києві. 

8. Ми досягли значного поступу у нашій тривалій співпраці, у тому числі в рамках Комплексного пакету допомоги (КПД) для України з метою посилення та відбудови українського безпекового й оборонного сектора, підтримки України в галузі стримування і оборони у довгостроковій перспективі, а також з переходу України до повної оперативної сумісності з НАТО. З цією метою 

  • Ми спільно розробили початкові вимоги щодо оперативної сумісності з НАТО, повною мірою використовуючи пов’язані з НАТО інструменти та процеси оборонного планування для інформування і підтримки реформ сектора оборони і безпеки України та забезпечення довгострокової оперативної сумісності наших збройних сил. 
  • Ми працюємо разом, щоб привести оборонні закупівлі України у відповідність до найкращої євроатлантичної практики шляхом Огляду стратегічних оборонних закупівель. 
  • Ми будемо співпрацювати, щоб визначити і застосувати досвід, набутий внаслідок війни Росії проти України, в тому числі щодо стійкості, у новоствореному Спільному центрі з питань аналізу, освіти та підготовки (JATEC) у Польщі. Як спільна структура України й НАТО, JATEC слугуватиме однією з важливих опор практичної співпраці з НАТО і підвищить оперативну сумісність України з Альянсом. 
  • Ми запроваджуємо нові спільні заходи для підтримки самооборони України на основі першої Дорожньої карти інноваційної співпраці України з НАТО. 
  • НАТО далі підтримуватиме самооборону України шляхом надання терміново необхідного нелетального обладнання і предметів постачання через КПД, і ми вітаємо внески з боку партнерів. 

9. Ці довгострокові зобов’язання є результатом нашої спільної праці у рамках Ради Україна-НАТО (РУН) для просування євроатлантичних прагнень України, включаючи стратегічну ціль України - членство в НАТО. З моменту заснування РУН на Вільнюському саміті ми працюємо і ухвалюємо рішення разом на засадах рівності щодо широкого кола питань, включаючи оперативну сумісність, енергетичну безпеку й інфраструктуру, інновації, кіберзахист, оборонну промисловість, боротьбу з дезінформацією та стійкість. РУН зарекомендувала себе як ефективний механізм для проведення консультацій в умовах кризи. 

10. Держави–члени Альянсу повністю підтримують право України обирати свої власні механізми безпеки і вирішувати своє майбутнє без втручання ззовні. Майбутнє України – в НАТО. Україна стає все більше оперативно сумісною та політично інтегрованою в Альянс. Держави–члени Альянсу вітають конкретний прогрес, зроблений Україною після Вільнюського саміту щодо необхідних демократичних, економічних і безпекових реформ. В той час, як Україна продовжує цю життєво важливу роботу, держави–члени Альянсу продовжуватимуть підтримувати її на цьому незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО. Держави–члени Альянсу підтверджують, що вони будуть в змозі запросити Україну вступити до НАТО, коли держави-члени Альянсу погодяться і будуть виконані умови. Рішення, ухвалені самітом НАТО та Радою Україна-НАТО, разом з тривалою роботою держав–членів Альянсу, є мостом до членства України в НАТО. Держави–члени Альянсу продовжуватимуть підтримувати прогрес України щодо оперативної сумісності, а також щодо додаткових демократичних реформ і реформ сектора безпеки, які міністри закордонних справ країн НАТО далі оцінюватимуть за допомогою адаптованої Річної національної програми. 

11. Ми вітаємо двосторонні довгострокові безпекові зобов’язання, погоджені державами–членами і партнерами Альянсу з Україною на основі Спільної декларації «Групи семи» (G7) про підтримку України, підписаної у Вільнюсі. Вони є взаємодоповнюючими і свідчать про спільну і непохитну відданість вільній, незалежній, демократичній та суверенній Україні, у межах її міжнародно визнаних кордонів, яка спроможна захищати себе і стримувати майбутню агресію. Ці зобов’язання, разом із рішеннями, ухваленими на цьому Саміті, передбачають сталу і тривалу підтримку України в справі захисту її суверенітету і територіальної цілісності, а також підтримку євроатлантичної інтеграції України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень