Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Історія кримського татарина Осамана Аріфмеметова, незаконно засудженого росіянами

Дата: 21.07.2024 20:32
Кількість переглядів: 19

Фото без опису

Сьогодні розповідаємо історію кримського татарина, громадянського журналіста та активіста, який висвітлював злочини окупантів в Криму, Осамана Аріфмеметова, незаконно засудженого росіянами до 14 років колонії.

➡ Життя до затримання

Осман Аріфмеметов народився 28 серпня 1985 року в Узбекистані, куди його родину депортували в 1944 році. У 1990 році родина повернулась до Криму у місто Бахчисарай. Після школи Осман вступив до Таврійського національного університету імені Вернадського на факультет математики. В університеті познайомився з Ремзі Бекіровим і Русланом Сулеймановим. Усі троє стали добрими друзями, а згодом і сусідами. Вони займалися громадянською журналістикою після російської окупації, хоча журналістами за освітою не були.

У 2011–2015 роках Осман працював програмістом, репетитором математики, готував дітей до іспитів і займався з ними програмуванням. З 2015 року активно висвітлював незаконні обшуки та процеси в окупаційних “судах”, допомагав організовувати передачі в СІЗО для безпідставно засуджених кримських татар. У Османа Аріфмеметова і його дружини Аліє двоє дітей. Осман — один із перших громадянських журналістів у Криму.

➡ Що вигадали окупанти

27 березня 2019 року у Криму проходили наймасовіші обшуки у будинках кримських татар за останні роки, в тому числі в домівці Османа. Незаконні обшуки відбувались в селищах Кам’янка, Строганівка, Біле. У цей день заарештували 20 кримських татар, яких безпідставно звинувачували у тероризмі. Наступного дня затримали ще трьох кримських татар, а згодом — ще двох. Усі 25 затримані є фігурантами так званої “другої сімферопольської групи”.

Османа Аріфмеметова затримали наступного дня в ростовській області рф, куди він поїхав на декілька днів для висвітлення “судових процесів” над незаконно затриманими кримськими політичними в'язнями. Окупанти звинуватили його у нібито “організації діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”.

Як потім описував сам Осман у листі та в оповіданні “Моя депортація (написано в СІЗО)”: “Силовиків була ціла шеренга, зі зброєю. Активістам завели руки за спину, вдягнули кайданки та в мікроавтобусі розмістили між рядами крісел у позі колінами вниз і чолом у підлогу. Кудись везли й били — як у дорозі, так і зупинившись на якомусь майданчику”. Від побоїв Осман непритомнів.

У листопаді 2022 року після років катувань та психологічного тиску Османа Аріфмеметова незаконно засудили до 14 років колонії.

➡ Чому Османа Аріфмеметова затримали насправді?

Ще з жовтня 2016 року Осман фільмував незаконні обшуки в будинках кримських татар. Першими у його роботі були обшуки у його односельців, братів Теймура та Узеїра Абдуллаєвих, про яких Осман точно знав: вони не злочинці й не терористи, як стверджували окупанти. У лютому 2017 року він відсидів 5 діб адміністративного арешту разом із 9 іншими кримськими татарами, незаконно затриманими в передмісті Сімферополя, в Кам'янці за те, що вони прийшли підтримати сусіда Марлена Мустафаєва, в будинку якого силовики проводили обшук. З ранку до пізнього вечора затримані кримські татари перебували в автобусі без їжі та води, без обігріву.

У 2017 році Осман вів прямий ефір, біжучи за тонованим мікроавтобусом російських спецслужб у якому силовики вивозили Біляла Аділова, батька вісьмох дітей, якого викрали прямо з-під будівлі окупаційного “суду”. Того ж року журналіст знімав наслідки обшуку в домі Тимура Ібрагімова, де під час протиправних дій окупантів перебувала десятиденна дитина: представники російських спецслужб перевернули все в пошуках релігійної літератури.

Османа, як і багатьох інших кримських політвʼязнів, арештували за нібито “участь у терористичній організації”, коли насправді він висвітлював злочини російських окупантів проти громадян України в окупованому Криму. Журналіст у своїх листах з ув'язнення та промовах зазначав: “росія використовує своє антитерористичне та антиекстремістське законодавство як інструмент для боротьби з інакодуманням і активною громадянською позицією. Протягом 30 років життя в Криму на моїй пам’яті не було жодного теракту, я не чув і про терористів, доки не прийшла росія зі своїм нелюдським законодавством і тугою за минулим”.

➡ Де зараз Осман Аріфмеметов?

У квітні 2024 року стало відомо, що політв’язнів так званої “другої сімферопольської групи”, в тому числі Османа Аріфмеметова, ще 18 березня незаконно перемістили з СІЗО новочеркаська ростовської області рф по різним місцям утримання. Лише на початку травня 2024 року стало відоме місце перебування Османа. Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, який на той час перебував у російські неволі, у листі до дружини повідомив, що Осман Аріфмеметов прибув до мінусинської в’язниці у красноярському краї рф.

Долучайтеся до ініціативи “Листи до вільного Криму”. Напишіть листа, розкажіть про акцію друзям та колегам, поділіться інформацією в соцмережах. Ці нескладні кроки допоможуть нашим співгромадянам відчути, що попри всі перешкоди — ми продовжуємо боротися за їхню свободу.

***

Матеріали підготовлені в рамках інформаційної кампанії #10роківСпротиву спільно з Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Інформаційна кампанія є частиною заходів до Дня спротиву окупації Криму.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень