Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Крим — місце, де почалась війна росії, і де Україна переможе

Дата: 21.07.2024 20:39
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Американський аналітичний центр The Jamestown Foundation опублікував звіт “Крим — місце, де почалась війна росії, і де Україна переможе” за авторством професора політології Національного університету “Києво-Могилянська академія” та молодшого наукового співробітника лондонського аналітичного центру “Товариство Генрі Джексона” доктора Тараса Кузьо.

 Звіт висвітлює історію російського вторгнення в Україну та реакцію західних країн на російську агресію. В ньому підкреслюється, що недостатньо рішуча реакція Заходу і політика "business as usual" сприяли подальшій агресії Росії. Звіт також акцентує на порушенні росією міжнародного права та угод, таких як Будапештський меморандум.

 У звіті наголошується на ролі, яку відіграла окупація Криму в нарощуванні російської імперіалістичної та експансійної політики:

 “Півострів слугував випробувальним майданчиком для репресивної русифікації та політики знищення української ідентичності. Найбільш обурливими з цих дій є звірства, скоєні проти кримських татар, а також інших груп меншин”.

 Доктор Кузьо вказує, що росія використовує радянську політику в окупованому Криму та інших українських територіях, щоб докорінно змінити етнічний склад населення:

 “Це досягається шляхом переселення десятків тисяч росіян і використання освітньої та медійної політики для викорінення української та кримськотатарської національних ідентичностей. Знищення кремлем української та кримськотатарської ідентичностей, утиски громадянських прав і свободи ЗМІ спрямовані на те, щоб окупація української території стала незворотною”.

 Доктор Кузьо наголошує, що коли росія окупувала Крим десять років тому, в Європі відбулась перша насильницька зміна міжнародних кордонів з часів Другої світової війни. На думку автора, саме недостатня реакція на російське вторгнення в Грузію та окупацію Криму стала причиною початку повномасштабної агресії проти України:

 “Західна реакція на обидва вторгнення була слабкою, без запровадження санкцій за вторгнення та анексію грузинської території та лише м'якими санкціями за анексію Криму та вторгнення на українську територію”.

 Російське вторгнення та спроба анексії Криму стали переломним моментом для Європи перший випадок територіальної експансії в Європі після завершення Другої світової війни. Проте автор вказує, що багато західних політиків, експертів і вчених прямо чи опосередковано підтримали Росію, а українським лідерам радили прийняти, що Крим назавжди втрачений. Мінські угоди, наприклад, не згадували Крим.

 “Багато в чому повномасштабне вторгнення росії в Україну стало наслідком нерозуміння того, що російський президент є войовничим імперіалістом, здатним використовувати корупцію як зброю”, — вказує автор.

 В документі зазначено, що примирення з окупацією Криму було великою стратегічною помилкою, яка посилила апетит росії до подальших територіальних завоювань:

 “Заплющування очей на російський реваншизм і військову агресію в Криму, як у Грузії та Сирії, продовжуючи "звичайні" стосунки з росією, зміцнило рішучість путіна діяти відповідно до своєї одержимості військовим шляхом. Замість того, щоб зупинити амбіції москви раніше, Захід був змушений рішуче реагувати у 2022 році, коли повномасштабне вторгнення в Україну спровокувало глобальну кризу”.

 Автор наголошує, що росія почала своє завоювання України у 2014 році з Криму, а московські імперські апетити не вдасться подолати без повернення Криму та інших окупованих територій під суверенітет України.

 В статті закцентовано на необхідності продовження підтримки України в її зусиллях з відновлення територіальної цілісності:

 “Лише військова поразка росії на півдні та сході України та звільнення Криму від російського контролю гарантує, що російський імперіалізм не просунеться далі на захід. Кожна західна країна повинна прийняти військову поразку росії, оскільки абсолютна перемога України необхідна для відновлення миру і придушення майбутнього російського реваншизму”.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень