Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Оперативна інформація щодо ситуації в Криму станом на 15 липня 2024 року

Дата: 15.07.2024 20:48
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

Оперативна інформація щодо ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя станом на 15 липня 2024 року

Головне за тиждень:

▶ Сейм Республіки Польща схвалив Постанову “Про вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу”, де зазначається, що депортація кримських татар з Криму у 1944 році та її наслідки були актом геноциду кримськотатарського народу.

Злочини окупації:

▶ Станом на 15 липня окупанти незаконно ув’язнили 217 осіб, з них 132 — кримські татари. Із загальної кількості 39 — арештовані (з них 28 кримські татари), 149 — ув’язнені (з них 97 кримських татар), 28 — без статусу (з них 6 кримські татари).

▶ Станом на середину липня зафіксовано 847 випадків надходження матеріалів складених за ст. 20.3.3 КпАП рф до т.зв. “судів” на території тимчасово окупованого Криму. Протягом червня окупанти протиправно притягнули до відповідальності щонайменше 22 людини за проукраїнські висловлювання та діяльність.

▶ Громадського журналіста та активіста Ремзі Бекірова незаконно засудженого до 19 років ув’язнення перемістили до транзитного пункту пересилання в красноярську, де він може пробути тривалий час, після чого його ймовірно перевезуть у невідомому напрямку.

▶ Незаконно засудженого до 17 років ув’язнення кримського політв’язня Айдера Джаппарова протиправно перемістили з в’язниці верхньоуральська челябінської області рф до колонії №5 в коряжмі архангельської області рф. Також незаконно засудженого до 12 років ув’язнення кримського політв’язня Ескендера Абдулганієва перевели з колонії № 41 у югрі кемеровської області, де він протягом п’яти місяців безпідставно перебував в ШІЗО, до колонії № 29 у місті кемерово рф.

▶ Дружина політв’язня, кримського татарина Тофіка Абдулгазієва Аліє Куртаметова повідомила, що її чоловік має четверту стадію дисемінованого туберкульозу легень, що загрожує його життю. Згідно з російським “законодавством” засуджений з такою хворобою може бути звільнений від тюремного ув’язнення. Однак, Аліє повідомляє про відмову щодо звільнення з боку росіян.

▶ Кримський адвокат Еміль Курбедінов повідомив про продовження допиту свідка обвинувачення Мурата Мустафаєва, якого незаконно засудили до 4 років ув’язнення в так званій справі "першої Джанкойської групи".

▶ Окупанти порушили кримінальну справу проти мешканки Ялти Бібік Тетяни Миколаївни, яка у соціальних мережах публікувала дописи з критикою окупаційної адміністрації та підтримкою України та ЗСУ. Раніше жінку змушували вибачатися на камеру, їй загрожує до 5 років позбавлення волі.

▶ Жителя Криму Котелкова В.В. засудили до 19 років колонії суворого режиму у справі про нібито державну зраду (стаття 275 КК). Подробиць “справи” окупанти поки не розголошують.

Насильницька мобілізація:

▶ Відбулися поховання щонайменше 844 солдатів російської армії. 652 із них, ймовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення.

▶ Підтверджено взяття в полон щонайменше 46 військовослужбовців рф з окупованого Криму, більшість з яких, ймовірно, є громадянами України.

Мілітаризація Кримського півострова:

▶ За даними супутникової зйомки на суднобудівному заводі "Залив" в Керчі формують корпус нового російського універсального десантного корабля "Іван Рогов" проєкту 23900.

▶ ГУР МО повідомляють, що окупанти в Криму здійснили часткове відновлення об'єкта "Феодосія-13" — радянського складу ядерної зброї. Проте зараз зазначений об’єкт використовується як склад для зберігання звичайних боєприпасів армії рф.

▶ Активісти руху спротиву “АТЕШ” зафіксували збільшення кількості оборонних позицій окупантів вздовж узбережжя Криму та розвідали аеропорт “Херсонес”, який використовується окупантами як база для БПЛА. Також активісти виявили місце дислокації ГРУ з великою кількістю військової техніки на території колишньої української військової частини.

Пропаганда окупаційних адміністрацій і розпалювання ворожнечі:

▶ Так званий “представник” окупаційної адміністрації заявив, що: “найбільші підприємства, які належали українським чи іноземним громадянам в Криму, вже перебувають у власності російських інвесторів”. Окупанти продовжують практику незаконної націоналізації майна громадян України в окупованому Криму.

▶ Окупаційна адміністрація міста Євпаторія звернулась до “суду” для отримання дозволу на знесення української церкви парафії в ім’я Пречистого образа Божої Матері “Неопалима Купина” м. Євпаторія та Управління Кримської Єпархії ПЦУ.

Громадянський спротив:

▶ 42-річний чоловік, працюючи будівельником, нібито передавав в ГУР інформацію про розташування окупаційних військ на території Криму і Севастополя. Проти чоловіка порушено кримінальну справу, йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

▶ Мешканець Євпаторійського району негативно висловлювався про російських військових і говорив про бажання допомагати ЗСУ. Окупанти затримали чоловіка, змусили вибачатися на камеру, а незаконний “суд” призначив йому штраф у розмірі 50 тисяч рублів нібито за “дискредитацію зс рф”.

▶ 30-річний житель Севастополя в соцмережах закликав до насильницьких дій щодо окупантів. Чоловіка затримали, окупаційний “суд” призначив незаконне покарання — 1,5 року колонії з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною з адмініструванням сайтів і каналів у мережі Інтернет.

▶ Мешканець Білогірська у соціальних мережах висловлював підтримку Україні. Окупаційними силовиками на чоловіка було складено “протокол”, матеріали якого направлено до окупаційного “суду”.

▶ Активісти руху “Жовта Стрічка” продовжують чинити спротив окупантам в Криму, знищують примірники пропагандистських матеріалів та поширюють патріотичну символіку в окупованих містах на півострові, зокрема у Сімферополі, Севастополі, Бахчисараї, Ялті та Євпаторії. Так, у Сімферополі патріотична символіка з’явилася на вулицях Захарова, Полігонній, Радянській та Береговій. До Дня української державності у Ялті, Сімферополі, Севастополі та Алушті активісти руху "Жовта Стрічка" залишають повідомлення на підтримку України.

▶ Активісти “Кримських бойових чайок” продовжують викривати особисті дані колаборантів та російських військових злочинців в окупованому Криму.

▶ Рух спротиву “Зла Мавка” продовжує вести свої щоденники, поширювати щотижневик, де розкриваються злочини окупантів, а також поширювати свою символіку, патріотичні стікери з’явилися у центрі Ялти.

До Представництва продовжують надходити запити від громадян України, які хочуть виїхати з Криму через неможливість терпіти окупацію й тотальну пропаганду. Нагадуємо про нашу інструкцію — як виїхати з тимчасово окупованого Криму: https://cutt.ly/FwtiajlS

Ми дякуємо свідомим українським громадянам в окупованому Криму за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, зокрема щодо соціально-економічної ситуації, пересування військ рф, руху спротиву окупації тощо. Детальну інформацію повідомляйте на емейл пресслужби Представництва: press@ppu.gov.ua

Слава Україні!

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень