Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Польща визнала депортацію 1944 року геноцидом кримсько-татарського народу

Дата: 12.07.2024 20:54
Кількість переглядів: 20

Фото без опису

12 липня 2024 року Сейм Республіки Польща 414 голосами “за” (“проти” — 16, утрималися — 2) схвалив Постанову “Про вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу”.

➡ У Постанові зазначається, що депортація кримських татар з Криму у 1944 році та її наслідки були актом геноциду кримськотатарського народу. Крім того, у Постанові згадуються злочини російської федерації, які вона вчиняє під час військової агресії проти України.

➡ У травні 1944 року за злочинним наказом Сталіна за 2 дні понад 200 тисяч кримських татар були депортовані до Центральної Азії та Уралу, за тисячі кілометрів від своїх домівок, від рідного Криму. Щонайменше 46% кримськотатарського населення загинуло в дорозі в місця заслання та в перші роки депортації. На півострові тоді практично не залишилося корінного населення, а загарбники піддали його тотальній русифікації, знищуючи навіть найменші згадки про кримських татар.

➡ Цьогоріч минуло 80 років з того часу, коли радянський режим депортував увесь кримськотатарський народ з території Кримського півострова. Депортацію визнали актом геноциду кримськотатарського народу 2015 року Україна, 2019 року Латвія та Литва, 2022 — Канада. У травні Верховна Рада України звернулася до урядів і парламентів іноземних держав, міжнародних організацій і парламентських асамблей щодо визнання ними депортації 1944 року актом геноциду кримськотатарського народу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень