Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Стратегічні концепції НАТО: історія та сучасність крізь призму безпеки

Дата: 03.08.2024 20:14
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

У Північноатлантичному договорі, який у 1949 році у Вашингтоні підписали країни-засновники НАТО, викладено основоположні принципи та завдання, що взяли на себе союзники в сфері безпеки та захисту один одного. І як в будь якому подібному документі, ці головні завдання викладені без конкретної деталізації та мають загальний характер, тому й досі проходять перевірку часом, адже базові постулати для союзників залишаються незмінними навіть тоді, коли поточна геополітична ситуація у світі зазнає змін. Завдання Альянсу в сфері безпеки більш детальніше завжди відображались у Стратегічних концепціях НАТО.

Загалом Концепція є ключовим документом, який визначає цінності та цілі Альянсу. У ньому міститься колективна оцінка викликів безпеці, що існують для країн-членів НАТО, та визначаються політичні і воєнні завдання з протидії цим викликам на певний час.

Перші чотири стратегічні концепції НАТО (1950, 1952, 1957 та 1968 років) залишалися секретними документами до закінчення «холодної війни». Після розпаду СРСР у 1991 році, багато республік колишнього Радянського Союзу та країн Східної Європи стали партнерами НАТО. Також чимало європейських країн, які входили до Варшавського блоку, згодом стали повноправними членами Альянсу.

З початку 1990 років прийнято ще чотири Стратегічні концепції НАТО (у 1991, 1999, 2010 та 2022 рр.). А Концепція від 1991 року вперше за історію НАТО стала несекретним документом. До речі, така традиція публічної підготовки та оприлюднення стратегічних документів Альянсу зберігається й досі. (Про головні положення 7 попередніх Концепцій та завдання Альянсу в ті часи – детальніше на нашому сайті за посиланням).

У 2021 році було ухвалено програму «НАТО-2030», яка передбачає подальшу трансформацію та адаптацію Альянсу до нової реальності, пов’язаної із зростанням глобальної конкуренції. Ця програма також передбачала розробку нової Стратегічної концепції. У червні 2022 року на Мадридському саміті НАТО було затверджено нову Стратегічну концепцію Альянсу. Цей документ визначає пріоритети розвитку НАТО на наступну декаду та визначає Росію як головну загрозу для євроатлантичної та європейської безпеки.

Серед інших загроз для Альянсу також визначено:

Тероризм «в усіх його формах та проявах».

Нестабільність у Африці та на Близькому Сході.

Китай.

Зловживання у кіберпросторі та у сфері новітніх технологій.

Руйнування системи контролю за озброєнням.

Зміни клімату.

Нова Стратегічна концепція визначила три основні завдання НАТО – стримування і оборона; запобігання кризам і їх врегулювання; безпека через співпрацю.

Окрім цього, Концепція наголошує на необхідності підвищення індивідуальної та колективної стійкості та технологічної переваги НАТО. Ці зусилля мають вирішальне значення для виконання основних завдань Альянсу.

Для України важливо те, що у новій Стратегічній концепції НАТО розглядає партнерство та підтримку союзників, як вкрай важливу для того, щоб наша держава мала можливість вийти з війни переможцем. Саме забезпечення постійної військової підтримки зі сторони країн НАТО є однією з вирішальних складових у досягнення перемоги у війні.

Також Концепція наголошує на важливості «політики відкритих дверей» - для України, яка прагне якнайшвидшої інтеграції в євроатлантичний безпековий простір та набуття членства в НАТО, це є вкрай актуальним.

Детальніше про Стратегічні концепції НАТО тут  https://ukrainetonato.com.ua/.../stratehichni.../

Журнал Ukraine to NATO


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень