Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Оперативна інформація щодо ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя станом на 12 серпня 2024 року

Дата: 13.08.2024 13:35
Кількість переглядів: 20

Фото без опису

Головне за тиждень:

▶ 6 серпня в окупованому Криму в районі ворожого аеродрому згорів склад із боєприпасами 104 гвардійської десантно-штурмової дивізії рф, через пожежу на залізниці перекрили рух від станції “Джанкой” до станції “Сімферополь”.

▶ 6 серпня спецпризначенці ГУР МО здійснили висадку на Тендрівську косу неподалік Криму. В результаті було знищено ворожу бронемашину МТ-ЛБ, комплекс РЕБ та фортифікаційні укріплення росіян.

▶ У ніч з 8 на 9 серпня український ударний морський дрон MAGURA V5 знищив російський швидкісний катер проєкту КС 701 типу "Тунєц", який окупанти використовують в Криму для патрулювання акваторії та військової логістики.

▶ У ніч на 10 серпня військово-морські сили ЗСУ спільно з ГУР МО уразили одну з “вишок Бойка”, яку окупанти використовували для GPS-спуфінгу з метою зробити небезпечним цивільне судноплавство. Невдовзі перед ураженням окупанти перекинули на платформу обладнання та військовий персонал.

Злочини окупації:

▶ Станом на 12 серпня окупанти незаконно ув’язнили 218 осіб, з них 133 — кримські татари. Із загальної кількості 42 — арештовані (з них 28 кримські татари), 151 — ув’язнені (з них 97 кримських татар), 26 — без статусу (з них 6 кримські татари).

▶ Зафіксовано 913 випадків надходження матеріалів складених за ст. 20.3.3 КпАП рф до т.зв. “судів” на території тимчасово окупованого Криму. З них у 811 випадках було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею та винесено сукупне рішення. У 18 випадках розгляд матеріалів продовжується.

▶ Окупанти незаконно перемістили шістьох кримськотатарських активістів, політв’язнів Абдулмеджита Сейтумерова, Аметхана Умерова, Ельдара Якубова, Сейдамета Мустафаєв, Ремзі Німетулаєва та Руслана Асанова з окупованого Криму до російського ростову-на-дону для здійснення над ними протиправного судилища, що є черговим проявом порушення прав людини на окупованих територіях.

▶ Кримськотатарського активіста Ремзі Бекірова, якого окупанти незаконно засудили до 19 років ув’язнення у так званій справі “другої Сімферопольської групи” незаконно перемістили із СІЗО красноярська рф та остаточно перевозять до виправної колонії №33 у місті абакан, республіки хакасія, рф за п’ять тисяч кілометрів від Криму.

▶ Кримськотатарського активіста Раїма Айвазова, якого окупанти незаконно засудили до 17 років ув’язнення у так званій справі “другої Сімферопольської групи” незаконно перемістили із в’язниці димитровграда ульяновської області, рф в архангельську область за три тисячі кілометрів від Криму.

▶ Кримськотатарський правозахисник Сервер Мустафаєв, незаконно засуджений окупантами на 14 років ув’язнення, стрімко втрачає зір у суворих умовах утримання в тамбовській області рф. Він був незаконно затриманий окупантами за публічні виступи на захист жертв політичних переслідувань та висвітлення порушень прав людини в окупованому Криму.

▶ Незаконно засуджена кримська татарка Леніє Умерова, яку рф безпідставно звинувачує у шпигунстві, у листі рідним скаржиться на погіршення здоров’я у російській в’язниці. У дівчини сиплеться волосся та часто крутиться голова, згідно з результатами аналізів, у неї впав рівень заліза в крові.

▶ Кримськотатарський політв’язень, Тофік Абдулгазієв незаконно засуджений на 14 років, страждає на важку форму туберкульозу, проте російський “суд” відмовився звільнити його, попри численні захворювання та заклики адвокатів і правозахисників.

▶ Окупаційний суд продовжив незаконний арешт до 4 листопада двом кримським активістам — Азізу Азізову та Мустафі Абдурманову, яких окупанти протиправно затримали після масових обшуків в домівках кримських татар 5 березня 2024 року в Бахчисараї.

▶ 61 річному політв'язню Азамату Еюпову, якого окупанти протиправно засудили до 17 років позбавлення волі, відмовляють в медичному огляді в російській в’язниці в челябінській області, рф. Під час перебування в СІЗО, чоловік пережив 4 ішемічні інсульти та потребує регулярного огляду медиків.

▶ Незаконно засуджений на 13 років позбавлення волі 60 річний політв'язень Руслан Нагаєв потребує консультації профільних лікарів-фахівців, але окупанти відмовляють йому. Протягом півтора року він скаржився на підвищений артеріальний тиск та біль в нирках.

Насильницька мобілізація:

▶ Відбулися поховання щонайменше 884 солдатів російської армії. 703 із них, ймовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення.

▶ Підтверджено взяття в полон щонайменше 47 військовослужбовців рф з окупованого Криму, більшість з яких, ймовірно, є громадянами України.

Мілітаризація Кримського півострова:

▶ Активісти руху спротиву “АТЕШ” розвідали залишки російського флоту в Севастополі та зафіксували передислокацію ППО окупантів в район так званого “кримського мосту”. Також активісти продовжують слідкувати за суднами, які виводять крадене українське зерно, цього разу помітили суховоз, який вантажився в Севастополі.

Пропаганда окупаційних адміністрацій і розпалювання ворожнечі:

▶ Окупаційна адміністрація в Криму повністю заблокували відеосервіс YouTube у місцевих інтернет-провайдерів. Таким чином окупанти обмежують місцевих жителів у доступі до альтернативної інформації з метою ще більшого насаджування російської пропаганди.

▶ Окупанти перекривають доступ до публічних скверів та парків у Севастополі з виглядом на Чорне море для місцевих жителів, щоб приховати відсутність кораблів чорноморського флоту рф.

Громадянський спротив:

▶ 43-річна мешканка Севастополя негативно висловлювалася про дії окупаційних військ. Російські силовики затримали жінку, склали адміністративний протокол. Їй загрожує штраф у розмірі від 30 до 50 тисяч рублів.

▶ Житель Джанкоя стер з номерних знаків для машини прапор росії, а в соцмережах зазначав, що Джанкой — це Україна. Чоловік не володіє російською мовою, тільки українською та кримськотатарською, попри це окупаційні силовики змусили його просити пробачення на камеру та погрожують йому незаконним призовом в окупаційну армію рф.

▶ Мешканець Криму публікував коментарі у соцмережах з критикою окупантів та так званого “президента росії”. Окупанти затримали чоловіка та змусили просити вибачення на камеру, йому загрожує незаконний “суд”.

▶ Активісти руху “Жовта Стрічка” продовжують чинити спротив окупантам в Криму, знищують примірники пропагандистських матеріалів та поширюють патріотичну символіку в окупованих містах на півострові, зокрема в Сімферополі, Севастополі, Алушті та Ялті.

▶ Активісти “Кримських бойових чайок” продовжують викривати пропагандистські дії окупантів. Активісти повідомляють про залучення дітей до мілітаристських проєктів кремля, звертаючи увагу на можливі провокації російських спецслужб. Також учасники руху активно поширюють містами Криму патріотичні листівки з нагадуванням, що “Крим — це Україна” та, що кожного окупанта й колаборанта буде знайдено та покарано.

▶ Рух спротиву “Зла Мавка” продовжує опір окупації в Криму, застосовуючи креативні методи спротиву, такі як розміщення патріотичних графіті, написів та символів спротиву по містах Криму. Вони також інформують про кризу охорони здоров'я на окупованих територіях, звертаючи увагу на дефіцит кваліфікованих медичних кадрів та залучення “кадрів” з країн Африки.

 До Представництва продовжують надходити запити від громадян України, які хочуть виїхати з Криму через неможливість терпіти окупацію й тотальну пропаганду. Нагадуємо про нашу інструкцію — як виїхати з тимчасово окупованого Криму: https://cutt.ly/FwtiajlS

 Ми дякуємо свідомим українським громадянам в окупованому Криму за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, зокрема щодо соціально-економічної ситуації, пересування військ рф, руху спротиву окупації тощо. Детальну інформацію повідомляйте на email пресслужби Представництва: press@ppu.gov.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень