Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

9 липня 1659 року в історії

Дата: 15.08.2024 17:46
Кількість переглядів: 15

Фото без опису

Після смерті Богдана Хмельницького у 1657 році, Україна переживала період нестабільності, який історики пізніше назвуть Руїною. Московське царство, декларативно підтримуючи українського гетьмана Івана Виговського, сконцентрувало своє військо на прикордонних землях та прагнуло скористатися нестабільною ситуацією в Гетьманщині.

➡ Московити надіслали уповноваженого до полтавського полковника Мартина Пушкаря, який порозумівся з кошовим отаманом Запорозької Січі Яковом Барабашем і мріяв здобути гетьманську булаву за підтримки царя. Гетьман Виговський придушив повстання Пушкаря і Барабаша, однак, московський уряд і надалі втручався у внутрішні справи Української держави.

➡ 16 вересня 1658 року гетьман уклав із поляками Гадяцький договір, за яким передбачалося, що Гетьманщина стане Великим князівством Руським та отримає рівноправне місце у Речі Посполитій поряд із Польщею та Литвою. Вдатися до такого кроку Виговського спонукали численні порушення царською стороною міждержавної угоди, укладеної в Москві за підсумками Переяславської ради. Замість обіцяної військової підтримки у боротьбі з поляками, московити уклали з ними сепаратне перемир'я, втручалися у внутрішні справи Гетьманщини, підбурювали опозицію до збройних виступів.

➡ Одразу після укладання Гадяцького договору московський цар Алєксєй Міхайловіч видав грамоту, якою оголошувалося про початок воєнних дій проти Гетьманщини. Армія бєлгородського воєводи Грігорія Ромодановского з’єдналася з ворогами Виговського – Іваном Безпалим (у листопаді 1658-го його проголосили наказним гетьманом), осавулом Вороньком та запорожцями кошового Якова Барабаша – і захопила Миргород, Лубни й Пирятин.

➡ Ворогів вибили з України наприкінці 1658-го. Пропозицію боярина Алєксєя Трубєцкого про переговори Іван Виговський відкинув, саркастично зауваживши, що вкрай небезпечно з боярами зустрічатися – можна й голову втратити при таких зустрічах.

➡ Навесні 1659 року в Україну вдерлася московська армія під командуванням Алєксєя Трубєцкого, сучасні дослідники стверджують, що її чисельність була 50 тисяч осіб. Окрім елітної кавалерії з московських дворян, під командуванням князя було ополчення, донські козаки та загони кадомських і касимовських татар, що проживали у Московії.

➡ Московити зруйнували Срібне, Борзну, передмістя Ніжина, однак застрягли під Конотопом, облогу якого розпочали 21 квітня 1659 року. Іван Виговський звернувся до кримських татар за допомогою в боротьбі з Москвою, і Мехмед IV Ґерай не відмовив.

➡ 5-тисячний козацький загін ніжинського полковника Григорія Гуляницького понад два місяці героїчно тримав оборону міста, що дало змогу Івану Виговському мобілізувати українське військо (16 тисяч) і залучити на допомогу 30-тисячне кримське військо хана Мехмеда IV Ґерая та наймані загони іноземців із Німеччини, Польщі, Сербії, Молдавії, Валахії та Трансільванії. Загалом об'єднане козацько-кримське військо налічувало близько 50 тисяч воїнів, що робило сили супротивників рівними.

➡ 4 липня 1659 року Виговський розбив передовий загін московської армії біля села Шаповалівка і підступив до Конотопа. Вирішальна битва розпочалася 7 липня, коли гетьман з маршу атакував військо Трубєцкого і раптовим ударом захопив велику кількість коней.

➡ Наступного дня навздогін за Виговським рушила 30-тисячна московська кіннота Сємьона Пожарского, який переправився через річку Соснівку й отаборився. Тим часом непомічений ворогом загін Степана Гуляницького зруйнував переправу і загатив річку.

➡ Вранці 9 липня козаки атакували табір Пожарского, після чого імітували відступ. А коли ворог полишив табір і опинився у вузькому яру - із засідки завдали потужного удару загони кримських татар. Московське військо було оточене і майже все знищене протягом дня.

➡ Вважається, що в Конотопській битві загинуло до 30 тисяч московитів, ще 15 тисяч потрапили в полон (у тому числі сам Пожарский і десятки знатних воєвод). Спостерігаючи такий погром, Трубєцкой спішно зняв облогу Конотопа і ввечері почав відступ. Козаки й кримські татари переслідували втікачів аж до московського кордону, Трубєцкой дивом уник полону, хоча й отримав два поранення, московитами були втрачені артилерія, скарбниця, обоз та бойові знамена.

➡ Козаки й кримці ще протягом трьох днів переслідували втікачів аж до московського кордону, однак так і не спромоглися цілком знищити ворога: завершальна стадія операції не була заздалегідь належно продумана. Трубєцкой дивом залишився серед живих, отримавши два важких поранення.

➡ На жаль, блискуча перемога гетьмана Івана Виговського під Конотопом над московським військом не переломила загальної ситуації у війні. Через складну політичну ситуацію в Гетьманщині Виговський не зміг повторити походу гетьмана Петра Сагайдачного 1618 року на Москву. Хоча наслідки битви під Конотопом були жахливими для Московської держави, загалом вона вийшла переможцем з українсько-московської війни 1658-1659 років.

➡ Однак, Конотопська битва розвінчує чимало російських мітів, а особливо міти про "споконвічну дружбу українського та російського народів", "ворожбу козаків з кримськими татарами" та "історичне прагнення українців до союзу з росією", а також про “непереможність російської зброї”.

Український інститут національної пам'яті


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень