Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Матеріал про анексію Кримського ханства російською імперією

Дата: 15.08.2024 17:50
Кількість переглядів: 15

Фото без опису

У рамках співпраці Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим з Українським інститутом національної пам'яті підготувлено матеріал про анексію Кримського ханства російською імперією.

➡ 19 квітня 1783 року в російській імперії видається маніфест імператриці Катерини II про ліквідацію Кримського ханства і його приєднання (анексію) до росії.

➡ Це відбулось всього через 8 років після ліквідації росіянами Запорізької Січі як козацької автономії, внаслідок чого Військо Запорозьке Низове припинило своє існування.

➡ Знищення росією Запорізької Січі та анексія Кримського ханства – ланки одного ланцюга. Обидві події відбулись в рамках однієї політики російської імперії – уніфікації імперського правління та ліквідації будь-яких неімперських осередків в її сфері впливу. Так, наприклад, Катерина ставила таке завдання: “легчайшими способами привести к тому, чтоб они (території Фінляндії, Балтії і України) обрусели и перестали бы глядеть, как волк к лесу”. За цим слідувала ліквідація Гетьманщини, і остаточної, тому остаточне знищення козацьких вольностей і самої Січі було питанням часу.

➡ Кримське ханство в 18 столітті було під значним впливом Османської імперії, проти якої росія вела активну боротьбу. російська імперія прагнула міцно закріпитися на Чорному морі, щоб у майбутньому зазіхати на Стамбул, що відкрило б їй шлях до Середземного моря. Більш глобально, росія прагнула заволодіти культурною спадщиною Візантії та стати її “наступницею”. І на заваді цим планам стала держава кримських татар.

➡ У 1774 році закінчилась чергова війна між Османською та російською імперіями. За Кючук-Кайнарджийським мирним договором було визначено, серед іншого, що Крим стає незалежним. росія і Османська імперія взяли зобов’язання поважати незалежність Криму, не втручатися в його внутрішні справи. Але насправді росіяни Крим перетворили на державу-маріонетку. Попри зобов’язання вивести війська з території Кримського ханства, які там були з 1771 року, цього фактично не відбулося, через що росія мала вагомий вплив на політику ханства.

➡ Коли завершилася ця російсько-османська війна, козаки Січі стали не потрібні – вони заважали імперській колонізації всього Північного Причорномор’я і не вписувались в концепцію імперського управління.

➡ Серед причин скасування Запорозьких Вольностей – небажання терпіти «державу в державі»; побоювання Катерини II щодо можливого союзу Січі з Кримським ханством, спрямованого проти росії; прагнення російських вельмож захопити родючі землі й природні багатства Запоріжжя, а також ліквідація осередку антикріпосницької боротьби та непевного елементу.

➡ Акцію супроводжувала інформаційна кампанія, що Січ знищена «в своєму політичному потворстві». У найкращих традиціях демагогії «освічена» імператриця подавала знищення Січі як виконання монаршого обов’язку перед Богом, перед імперією і навіть «перед самим узагалі людством». Схожі наративи росія невдовзі використає для обґрунтування анексії Кримського ханства.
На анексованих землях Запоріжжя отримали величезні володіння фаворити і наближені особи до Катерини II. Тоді ж почалася інтенсивна колонізація «Новоросії», як стали називати степове Причорномор’я.

➡ Коли Запорозька Січ була ліквідована, і Кримське ханство залишалося останньою перешкодою для повного владарювання російської імперії у Північному Причорномор’ї.

➡ З 1775 року Кримським ханством правив російський ставленик Шахін Ґерай, якого встановили замість поваленого росіянами іншого ставленика – Сахіба Ґерая.

➡ Перед анексією ханства росія підірвала його економіку, депортувавши з Криму на свою територію всіх християн, що були здебільшого містянами та значними платниками податків у ханську казну.

➡ Переселення християн, здебільшого греків: урумів і румеїв, та вірмен, з Криму було піднесено в ранг державної політики, та відбулося у 1778 році під командуванням Суворова та під особистим контролем Катерини.

➡ Попри очевидні мотиви, в російській пропаганді ця подія подається як "добровільне переселення" та "порятунок росією християн від татар", серед яких вони спокійно жили століттями.

➡ Кримські татари здійснили декілька повстань проти ставленика росіян Шахін Ґерая, останнє велике повстання відбулось у 1782 році. Російські війська допомагали придушити кожне з них. Зрештою Шахін зрікся престолу, а росія перейшла до більш агресивних дій.

➡ У 1783 фактично відбулося силове, збройне приєднання незалежної держави, хоча, судячи з тексту маніфесту 1783 року, Катерина так не вважала.
Під час цього можна було побачити знайомі наративи – Кримське ханство представлялось як розбійницьке гніздо під крилом Османської імперії, яке треба викорінити, як обов’язок перед Богом. Тоді ж Потьомкін перший планував депортувати усіх кримських татар з півострова, “щоб не заважали розвиватися півострову”.

➡ Спершу російська імперія намагалась отримати лояльність кримських еліт, був створений кримський земський уряд на чолі з представниками верхівки колишнього Кримського ханства. Проте, вже в 1784 воно було ліквідовано, і Крим увійшов в Таврійську область.

➡ Також 1783 рік став початком першої хвилі еміграції кримських татар, однієї з шести, які він бачив. Це було початком доби в історії кримських татар, яку багато хто з них називають «чорне століття». Кількість порахувати складно, але йдеться про тисячі мешканців, які полишали Крим через ризики, пов’язані з російською окупацією.

➡ Незадовго після цього почалась нова російсько-османська війна (1787), в якій Османська імперія прагнула відновити контроль над Кримом і відновити Кримське ханство. Під час цієї війни росія вдалась до чергових утисків кримських татар: їх відселяли з прибережних регіонів, іноді за межі Криму, бо боялись можливої співпраці з османами.

➡ Анексія Криму в 1783 стала майбутнім ідеологічним підґрунтям міфу про “російський Крим”, а також окупації та спроби анексії в 2014 році. Російські діячі навіть намагались внести 19 квітня до переліку пам’ятних днів, і відзначати “принятие Криму". Окрім цього, можна провести багато паралелей. Як у 1783 році, сучасна колонізаторська політика росії та окупація призвела до порушень прав корінних народів, зокрема кримських татар, дала старт репресіям та утискам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень