Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Інтеграція гендерних перспектив та роль жінок у Збройних Силах України

Дата: 10.09.2024 18:31
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

У демократичних країнах світу, до яких повною мірою відносяться всі держави-члени Північноатлантичного альянсу, наріжним каменем відносин у суспільстві є рівність прав чоловіків та жінок. За твердженням експертів, чим вищий рівень гендерної рівності, тим більш прогресивним та толерантним є суспільство.

У жовтні 2000 року Організація Об’єднаних Націй ухвалила Резолюцію “Жінки, мир, безпека” – цей документ наголошує на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та в розбудові миру. Резолюція 1325“Жінки, мир, безпека” є однією з найбільш важливих документів Ради безпеки ООН у сфері політики безпеки. НАТО, як провідна міжнародна безпекова інституція розробила свій перший План дій щодо реалізації Резолюції ООН “Жінки, мир, безпека” ще у 2010 році. Зараз союзники керуються Планом дій НАТО з питань жінок, миру і безпеки (WPS), який було затверджено у 2021 році – він окреслює основні напрямки політики Альянсу в цієї сфері до 2025 року. Головна мета полягає в сприянні з боку всіх союзників подальшому розвитку гендерної рівності й інтегрування гендерних перспектив в усе, що робить НАТО - від політики і планування, навчання і освіти до місій і операцій.

Для України, яка потерпає від російської агресії вже протягом десяти років і на території якої з лютого 2022 року тривають повномасштабні бойові дії, це є дуже актуальним питанням. І треба зазначити, що українські жінки не лише стали свідками страхіть бойових дій, але й активно беруть участь у відбитті російської агресії.

Збройні Сили України за останні десять років, протягом яких триває війна Росії проти України, стали повністю відкритими для участі жінок у виконанні завдань з оборони країни, захисту її територіальної цілісності.

Якщо у 2014 році загальна чисельність жінок у українській армії становила майже 50 тисяч осіб, з яких 16,5 тисяч були військовими, то на сьогодні кількість жінок в погонах зросла до майже 48 тисяч. Як зазначають експерти, на сьогодні Україна має дуже потужний показник по кількості жінок у збройних силах навіть серед країн-членів НАТО.

Загалом підходи до гендерної рівності у Збройних Силах України в цілому відповідають загальнодержавній гендерній політиці та, в свою чергу, передбачають забезпечення гарантій рівних прав та можливостей людини у життєдіяльності війська незалежно від її статі.

Роль жінок в армії та загалом – у Силах оборони України не тільки зростає, але й набуває нових форм та значень. Підвищення ролі жінок у військовій службі є не лише питанням соціальної справедливості, але й важливим елементом зміцнення обороноздатності країни. А у сучасному світі, де гендерна рівність стає все більш актуальною темою, інтеграція гендерних перспектив у всі сфери суспільного життя є надзвичайно важливою. Журнал Ukraine to NATO коротко окреслює головні напрямки інтеграції гендерних перспектив та ролі жінок у Збройних Силах України.

🔹 Гендерна рівність у ЗСУ

Інтеграція гендерних перспектив в українській армії, як і загалом в усьому секторі оборони спрямована на створення рівних можливостей для жінок і чоловіків у військовій службі. Це насамперед досягається змінами у діючому законодавстві та новими законодавчими ініціативами, які забезпечують рівні права та можливості для жінок і чоловіків у збройних силах.

🔹 Роль жінок у ЗСУ

Жінки відіграють важливу роль у різних сферах військової служби. По-перше, все більше жінок активно долучаються до безпосередньої участі у бойових діях, демонструючи при цьому високий професіоналізм та відвагу.

Також жінки активно беруть участь у спеціальних навчаннях та тренінгах, що дозволяє їм здобувати нові навички та підвищувати рівень професійної підготовки.

🔹 Переваги гендерної інтеграції

Інтеграція гендерних перспектив у ЗСУ має численні переваги.

По-перше, це підвищення ефективності. По-друге, це покращення морального духу. По-третє, це зміцнення соціальної справедливості. Адже іІнтеграція гендерних перспектив сприяє зміцненню соціальної справедливості та рівності у суспільстві, що є важливим елементом демократичного розвитку країни.

🔹 Ініціативи та програми

Для підтримки гендерної рівності у Збройних Силах України впроваджуються різноманітні ініціативи та програми:

1️⃣ Організація освітніх програм та тренінгів з гендерної чутливості для всіх військовослужбовців.

2️⃣ Створення програм підтримки для жінок-військовослужбовців, включаючи наставництво, консультування та розвиток кар'єри.

3️⃣ Співпраця з міжнародними організаціями та партнерами для обміну досвідом та впровадження кращих практик гендерної інтеграції.

Враховуючи те, що Україна прагне повноправного членства в НАТО, врахування ґендерної перспективи не лише у Збройних Силах, а й в інших військових формуваннях є вкрай важливим фактором на шляху євроатлантичної інтеграції. Адже вся діяльність НАТО, у тому числі в суто військових аспектах обов'язково передбачає гендерні компоненти.

І на сьогодні український досвід розвитку оборонного сектору є корисним і показовим для НАТО. Тому що Україна має унікальний досвід відповіді на виклики, з якими світ досі не стикався. При цьому українські жінки на сьогодні є потужною частиною супротиву російської агресії, а Україна, як держава, беззаперечно досягла прогресу, поступово змінюючи підходи та стаючи більш відкритою до участі жінок у процесах безпеки та оборони, залучаючи їх до виконання відповідних завдань.

👉 Детальніше 👉 https://ukrainetonato.com.ua/.../intehratsiia-hendernykh.../


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень