Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Оперативна інформація щодо ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя станом на 23 вересня 2024 року

Дата: 23.09.2024 20:42
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Оперативна інформація щодо ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя станом на 23 вересня 2024 року

Головне за тиждень:

▶ Незаконно засудженого цивільного журналіста з Криму Ремзі Бекірова шість разів поспіль за вигаданими звинуваченнями поміщали у штрафний ізолятор виправної колонії №33 міста абакан, республіка хакасія, росія. Бекіров прибув до колонії 12 серпня, і його одразу помістили в карантин. Однак уже за пів дня чоловіка перевели до штрафного ізолятора (ШІЗО). Відтоді він звідти практично не виходить: його тримають там по п'ять, шість, десять днів.

▶ В окупованому Севастополі “суд” засудив до 16 років ув'язнення чоловіка за сфабрикованими звинуваченнями у нібито співпраці з СБУ та підготовці теракту проти командування окупаційних сил чмф рф.

Злочини окупації:

▶ Станом на 23 вересня окупанти незаконно ув’язнили 218 осіб, з них 132 — кримські татари. Із загальної кількості 43 — арештовані (з них 28 кримські татари), 151 — ув’язнені (з них 97 кримських татар), 26 — без статусу (з них 6 кримські татари).

▶ Зафіксовано 979 випадків надходження матеріалів складених за ст. 20.3.3 КпАП рф до т.зв. “судів” на території тимчасово окупованого Криму. З них у 875 випадках було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею та винесено сукупне рішення. У 17 випадках розгляд матеріалів продовжується.

▶ Засуджений до 17 років ув’язнення незрячий активіст Олександр Сізіков, що був незаконно викрадений і вивезений у невідомому напрямі 14 вересня 2024 року у Криму, був переміщений у ізолятор в Бахчисараї.

▶ Незаконно засудженого росією до 13 років ув’язнення кримського татарина Азіза Ахтемова перемістили з в'язниці в місті єнісейськ красноярського краю рф у невідомому напрямку.

▶ Т.зв. “прокуратура республіки Крим” затвердила обвинувальний висновок у кримінальній справі стосовно громадянина України за сфабрикованими звинуваченнями у нібито передачі СБУ відомості про місця дислокації окупаційних військ. Справа передана до “суду”.

▶ Мешканця окупованого Криму Артура Агасаряна т.з “суд” засудив до 20 років за сфабрикованими звинуваченнями у нібито спробі підриву автомобіля співробітника УФСБ рф у Керчі.

Насильницька мобілізація:

▶ Відбулися поховання щонайменше 1223 солдатів російської армії. 769 із них, ймовірно, були громадянами України. Кількість загиблих може бути більшою, оскільки росія приховує реальні втрати.

▶ Підтверджено взяття в полон щонайменше 40 військовослужбовців рф з окупованого Криму, більшість з яких, ймовірно, є громадянами України.

Мілітаризація Кримського півострова:

▶ Активісти руху “АТЕШ” зʼясували, що берегову охорону Севастополя посилено військовими катерами. Агентами також було виявлено зенітний ракетний комплекс середньої дальності Бук-М3 у Гагарінському районі окупованого Севастополя. Окрім ЗРК, там знаходиться радіолокаційна станція П-18, яка використовується для раннього виявлення цілей.

▶ Окупаційна адміністрація продовжує здійснювати заходи з укріплення захисту т.з. "кримського мосту". Для посилення безпеки уздовж мосту споруджують металеві огорожі, призначені для додаткового захисту опор. Крім цього, у воді поруч з мостом встановлюють бетонні тетраподи та металеві конструкції, схожі на протитанкові загородження, зварені між собою. Також у Керченській протоці фіксуються роботи зі встановлення паль, які забивають у морське дно паралельно до мосту.

Пропаганда окупаційних адміністрацій і розпалювання ворожнечі:

▶ Окупаційна адміністрація продовжує створювати перешкоди нормальній роботі інтернет-сервісів, спостерігаються проблеми із роботою навігаційних сервісів, зокрема Google Maps. Сервіс часто виводить користувачів у не ті місця, збивається і дає неправильні маршрути.

▶ Через примусову мобілізацію місцевого населення в окупованому Криму був утворений штучний дефіцит кадрів у транспортних перевезеннях, що спричинило серйозне подорожчання всіх видів транспортних послуг з початку року.

▶ Через недбалість окупантів у Криму загострюється енергетична криза. За тиждень ситуація значно погіршилася у Саках та Євпаторії. Всього ж проблеми з електропостачанням спостерігаються у Сімферополі, Саках, Джанкої, а також у селах Вишневе, Біла Скеля, Яблучне, Миронівка, Смарагдове та інших населених пунктах, понад 10 тисяч жителів залишаються без електроенергії, проте окупаційна адміністрація продовжує запевняти, що ситуація перебуває під контролем.

▶ Окупаційна адміністрація продає у Балаклаві незаконно захоплене під час окупації півострова приміщення української прикордонної частини.

▶ В окупованому Криму тривають фільтраційні заходи з метою виявлення “неблагонадійних” елементів під виглядом т.з “навчань” окупаційних військ, що супроводжуються блокування цілих районів півострова та обшуками місцевих мешканців.

Громадянський спротив:

▶ Мешканка окупованого Криму у соціальних мережах негативно висловлювався проти загарбницької війни росії проти України. Жінку затримали силовики окупаційної адміністрації, змусили просити вибачення на камеру та направили справу до “суду”.

▶ 19-річного мешканця Євпаторії затримано російськими силовиками за сфабрикованими звинуваченнями у нібито підпалі автомобілів за винагороду. Окупанти затримали його, змусили просити вибачення на камеру, після чого його змусили підписати контракт із міноборони рф.

▶ Активісти руху "Жовта Стрічка" продовжують чинити активний спротив російським окупантам у Криму. Вони знищують пропагандистські матеріали, поширюють патріотичну символіку України та заклики до опору в різних містах півострова, а також залишають на будівлях жовті стрічки як символ незламності українського народу. Активісти також повідомляють, що у т.з "Кримському федеральному університеті" впровадили програму для виявлення "забороненої символіки" на сторінках студентів та викладачів, під якою окупаційна адміністрація розуміє прапор та інші національні символи України.

▶ Активісти руху "Кримські бойові чайки" продовжують викривати особисті дані колаборантів і російських військових злочинців в окупованому Криму. До опублікованої інформації входять адреси проживання, контактні номери, маршрути пересування та докладні дані про їхню співпрацю з окупаційною владою. Ці дії спрямовані на підрив діяльності окупаційної адміністрації, послаблення її впливу та підвищення рівня недовіри серед колаборантів і тих, хто співпрацює з російськими військовими структурами.

▶ Рух спротиву "Зла Мавка" продовжує активно діяти на окупованих територіях Криму, поширюючи патріотичні написи, стікери та листівки із закликами до спротиву окупації в різних куточках Сімферополя, Ялти, Євпаторії, Севастополя та інших населених пунктів півострова. Активісти також залишають жовті стрічки, символи українського руху опору, на будівлях та громадських місцях. Зокрема, у багатьох містах Криму активісти акцію з поширенням рядків з віршів Тараса Шевченка та Ліни Костенко.

📌 До Представництва продовжують надходити запити від громадян України, які хочуть виїхати з Криму через неможливість терпіти окупацію й тотальну пропаганду. Нагадуємо про нашу інструкцію — як виїхати з тимчасово окупованого Криму: https://cutt.ly/FwtiajlS.

💙💛 Ми дякуємо свідомим українським громадянам в окупованому Криму за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, зокрема щодо соціально-економічної ситуації, пересування військ рф, руху спротиву окупації тощо. Детальну інформацію повідомляйте на email пресслужби Представництва: press@ppu.gov.ua.

Слава Україні!

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень