Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Оперативна інформація щодо ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя станом на 21 жовтня 2024 року

Дата: 21.10.2024 20:40
Кількість переглядів: 7

Фото без опису

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим інформує:

Оперативна інформація щодо ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя станом на 21 жовтня 2024 року

Головне за тиждень:

▶ Окупаційний "суд" незаконно засудив двох мешканців півострова до 13 та 15 років колонії суворого режиму за сфальсифікованими обвинуваченням у нібито зборі та передачі українським спецслужбам інформації про розташування та переміщення окупаційних військ.

Злочини окупації:

▶ Станом на 14 жовтня окупанти незаконно ув’язнили 218 осіб, з них 132 — кримські татари. Із загальної кількості 43 — арештовані (з них 28 кримські татари), 151 — ув’язнені (з них 97 кримських татар), 26 — без статусу (з них 6 кримські татари).

▶ Зафіксовано 979 випадків надходження матеріалів складених за ст. 20.3.3 КпАП рф до т.зв. “судів” на території тимчасово окупованого Криму. З них у 875 випадках було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею та винесено сукупне рішення. У 17 випадках розгляд матеріалів продовжується.

▶ Незаконно затриманого 9 жовтня в Керчі 53-річного Віталія Бурика "окупаційний суд" помістив під домашній арешт.

Насильницька мобілізація:

▶ Загинули щонайменше 1265 солдатів російської армії з підрозділів, дислокованих в окупованому Криму. 791 із них, ймовірно, були громадянами України. Кількість загиблих може бути більшою, оскільки росія приховує реальні втрати.

▶ Підтверджено взяття в полон щонайменше 40 військовослужбовців рф з окупованого Криму, більшість з яких, ймовірно, є громадянами України.

Мілітаризація Кримського півострова:

▶ Агенти “АТЕШ” продовжують розвідку стратегічних об'єктів рф на тимчасово окупованому півострові. Зокрема, агентами виявлений постійний рух військової техніки, зокрема МТЛБ та БТР-80, що використовуються для логістики на фронті. Також агенти руху виявили активне зміцнення окупантами західного узбережжя Криму новими блокпостами, окопами та секторами з колючим дротом.

Пропаганда окупаційних адміністрацій і розпалювання ворожнечі:

▶ В окупованому Криму окупаційна адміністрація незаконно націоналізувала підприємство "Севастопольгаз", захопивши власність підприємства, земельні ділянки та майно, звинувативши власників у нібито зв'язках з Україною.

▶ У Севастополі окупаційна адміністрація незаконно вилучає збудовані коштом мешканців електромережі у понад 450 садових товариств під приводом "забезпечення надійного електропостачання" без жодної компенсації чи відшкодування для місцевого населення.

▶ Через недбалість окупантів у Криму поглиблюється енергетична криза. Цього тижня часткові відключення електроенергії спостерігалися у населених пунктах Єди-Кую, Красногірка та Корольове Керченського району та в населених пунктах Любимівка, Фруктове, Полюшко, Сонячне, Андріївка, Вишневе, Орлине, Тилове та Тернівка Бахчисарайського району. Загалом понад 10 тисяч жителів залишаються без електроенергії, проте окупаційна адміністрація продовжує запевняти, що ситуація перебуває під контролем.

Громадянський спротив:

▶ 71-річний мешканець окупованої Ялти Віктор Казачок у соціальних мережах розміщував висловлював підтримку Силам Оборони України та негативно висловлювався про дії окупаційних військ і їхню участь в агресії проти України. Силовики окупаційної адміністрації затримали його і виписали протокол, спрямувавши справу до окупаційного “суду”.

▶ Мешканець Керчі Дмитра Спирін у соціальних мережах висловлював підтримку Силам Оборони України та негативно висловлювався про дії окупаційних військ і їхню участь в агресії проти України. Силовики окупаційної адміністрації затримали його, відправивши на обстеження до психоневрологічного диспансеру.

▶ Окупаційна адміністрація Криму незаконно затримала 23-річну мешканку півострова за сфабрикованими звинуваченнями у нібито передачі Силам Оборони України даних про розміщення окупаційних військ.

▶ 48-річна мешканка Ялти Ольга Панкратенкова у соціальних мережах висловлювала підтримку України та негативно висловлювалася про дії окупаційних військ і їхню участь в агресії проти України. Силовики окупаційної адміністрації затримали її, склавши протокол, а також наклавши штраф у розмірі 30 тисяч рублів.

▶ Активісти руху “Жовта Стрічка” продовжують активно протидіяти російським окупантам на території Криму. Вони систематично знищують пропагандистські матеріали, які розповсюджує окупаційна влада, а також розміщують українську символіку та листівки із закликами до опору в різних населених пунктах півострова. Зокрема, у долині Чурук-Су, що у передгір'ї Кримських гір, а також Сімферополі, Лівадії, Ялті. Вони поширюють патріотичні гасла активно поширюються через графіті та написи, які з’являються на стінах будівель, поряд із пропагандистськими банерами та в інших громадських місцях.

▶ Активісти руху "Кримські бойові чайки" продовжують викривати особисту інформацію колаборантів та російських військових злочинців, які діють на окупованому Кримському півострові. Вони публікують не лише адреси, контактні номери та маршрути пересування, а й деталі фінансових операцій, банківські рахунки та зв’язки з окупаційною адміністрацією і російськими силовими структурами. Окрім цього, надаються докази їхньої участі у злочинах проти України та місцевого населення півострова.

▶ Активістки руху "Зла Мавка" активно поширюють патріотичні графіті, наліпки та листівки з закликами до спротиву окупації у таких містах, як Сімферополь, Ялта, Євпаторія, Севастополь та інші населені пункти. Вони проводять акції зі знищення російської пропаганди, підтримують бойовий дух серед місцевого населення та поширюють інформацію про шляхи звільнення Криму від окупації.

До Представництва продовжують надходити запити від громадян України, які хочуть виїхати з Криму через неможливість терпіти окупацію й тотальну пропаганду. Нагадуємо про нашу інструкцію — як виїхати з тимчасово окупованого Криму: https://cutt.ly/FwtiajlS.

Ми дякуємо свідомим українським громадянам в окупованому Криму за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, зокрема щодо соціально-економічної ситуації, пересування військ рф, руху спротиву окупації тощо. Детальну інформацію повідомляйте на email пресслужби Представництва: press@ppu.gov.ua.

Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень