Іванівська селищна військова адміністрація
Генічеський район, Херсонська область

Оперативна інформація щодо ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя станом на 14 жовтня 2024 року

Дата: 14.10.2024 20:44
Кількість переглядів: 7

Фото без опису

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим інформує:

Головне за тиждень:

▶ У політув'язненої Ірини Данилович продовжує стрімко погіршуватися здоров’я. За час ув’язнення в неї виникли серйозні проблеми зі слухом — наразі вона повністю втратила слух на ліве вухо, до того ж за цей час Ірина пережила щонайменше один мікроінсульт і страждає від постійного запаморочення.

▶ Окупаційний “суд” Криму засудив до 3,6 років Нарімана Дермана за сфабрикованими звинуваченнями у нібито участі у бойових діях проти росії у складі Сил Оборони України.

Злочини окупації:

▶ Станом на 14 жовтня окупанти незаконно ув’язнили 218 осіб, з них 132 — кримські татари. Із загальної кількості 43 — арештовані (з них 28 кримські татари), 151 — ув’язнені (з них 97 кримських татар), 26 — без статусу (з них 6 кримські татари).

▶ Зафіксовано 979 випадків надходження матеріалів складених за ст. 20.3.3 КпАП рф до т.зв. “судів” на території тимчасово окупованого Криму. З них у 875 випадках було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею та винесено сукупне рішення. У 17 випадках розгляд матеріалів продовжується.

▶ Незаконно засудженого росією до 8,5 років колонії Рустема Гугурика у вересні помістили у штрафний ізолятор на 15 діб за вигаданими звинуваченнями. Протягом тривалого часу він не отримує медичної допомоги, що вже призвело до погіршення стану його здоров'я.

▶ Окупаційний “суд” в Криму замінив умовний термін двом членам релігійної організації “Свідки Єгови” Юрію Геращенку та Сергію Парфеновичу на 6 років ув'язнення.

▶ Незаконно засудженого росією до 19 років позбавлення волі кримськотатарського активіста і правозахисника Різу Ізетова етапували до виправної колонії №1 республіки саха, рф.

▶ Російський суд постановив, що адміністрація в'язниці №1 у верхньоуральську неправильно трактувала умови незаконного вироку щодо кримчанина Шабана Умерова. Він мав провести рік у в'язниці, після чого його мали перевести в колонію суворого режиму з менш жорсткими умовами. Проте російська адміністрація наполягала, що Умеров має залишатися у в'язниці понад рік. Російський суд підтвердив, що, згідно з вироком, політв'язень має провести у в'язниці не більш як рік, враховуючи час, який він уже провів у СІЗО.

Насильницька мобілізація:

▶ Загинули щонайменше 1250 солдатів російської армії з підрозділів, дислокованих в окупованому Криму. 777 із них, ймовірно, були громадянами України. Кількість загиблих може бути більшою, оскільки росія приховує реальні втрати.

▶ Підтверджено взяття в полон щонайменше 40 військовослужбовців рф з окупованого Криму, більшість з яких, ймовірно, є громадянами України.

Мілітаризація Кримського півострова:

▶ Активісти “АТЕШ” продовжують розвідку стратегічних об'єктів рф на тимчасово окупованому півострові. Зокрема, агентами була здійснена розвідка 17-го арсеналу чорноморського флоту рф у Севастополі. Виявлено високі заходи безпеки, включаючи спостережні вишки та патрулі. Також агенти руху фіксують пересування військових бензовозів і переміщення палива на півострові після знищення ударом Сил Оборони України нафтобази у Феодосії, що призвело до серйозного дефіциту палива для техніки окупантів.

Пропаганда окупаційних адміністрацій і розпалювання ворожнечі:

▶ 4 жовтня окупаційна адміністрація незаконно закрила й опечатала храм “Воскресіння Христове” Кримської Єпархії Православної церкви України в селищі Кучук-Бораш Курманського району.

▶ Окупаційна адміністрація Криму продовжує через підконтрольні “суди” незаконно відбирати земельні ділянки у громадян України, посилаючись на сфабриковані обвинувачення у нібито порушенні законодавства країни-окупантки й передавати їх російським окупаційним силам, що беруть участь у війні проти України. Цього тижня список “претендентів” на українську землю був розширений — до нього були включені бойовики ПВК “вагнер”.

▶ У Сімферопольському музичному училищі ім. П. Чайковського представники окупаційної адміністрації провели пропагандистський семінар із так званої “профілактики ідеології екстремізму та тероризму”, з метою укорінення серед молоді Криму російських імперіалістичних та антиукраїнських наративів.

▶ Окупаційна адміністрація за 2023 рік дозволила незаконне відчуження майна українських громадян і заволодіння щонайменше 10 ділянками землі в Балаклавській бухті півострова російським олігархам Аркадію і Борису Ротенбергам для незаконної забудови.

▶ Через недбалість окупантів у Криму загострюється енергетична криза. Всього ж проблеми з електропостачанням спостерігаються у Сімферополі, Саках, Джанкої, а також у селах Вишневе, Біла Скеля, Яблучне, Миронівка, Ізумрудне та інших населених пунктах. Цього тижня часткові відключення електроенергії спостерігалися у Білогірську та семи селах району: Султан-Сарай, Криничне, Алексєєвка, Голованівка, Красноселівка, Пчолине та Карасівка. Загалом понад 10 тисяч жителів залишаються без електроенергії, проте окупаційна адміністрація продовжує запевняти, що ситуація перебуває під контролем.

Громадянський спротив:

▶ Мешканець окупованої Керчі виступав проти російської агресії проти України, вивішував на балконі будинку український прапор та вмикав гімн України. Силовики окупаційної адміністрації затримали його і виписали протокол, спрямувавши справу до окупаційного “суду”.

▶ 26-річний мешканець окупованої Ялти у соціальних мережах розміщував українську символіку та висловлював підтримку Силам Оборони України та виголив тризуб на потилиці. Силовики окупаційної адміністрації затримали його, змусили вибачатись на камеру, і виписали протокол, спрямувавши справу до окупаційного “суду”.

▶ Мешканець Феодосії був незаконно затриманий окупаційною адміністрацією за сфабрикованими звинуваченнями у нібито фотографуванні кораблів чорноморського флоту рф і передачі їхніх координат Силам Оборони України.

▶ Активісти руху “Жовта Стрічка” продовжують чинити опір російським загарбникам у Криму. Вони систематично знищують пропагандистські матеріали окупаційної адміністрації, розповсюджують українську символіку та розклеюють листівки з закликами до спротиву населеними пунктами півострова. Зокрема, активісти поширюють українські гасла через патріотичні графіті й написи, що з'являються на стінах будівель, біля пропагандистських плакатів та в інших публічних місцях. Рух також продовжує акцію “Листи до України”, через яку передають думки й надії українців, що залишаються під окупацією. Попри постійну пропаганду, наші люди пам'ятають свою ідентичність, опираються російському впливу і продовжують боротися за звільнення півострова.

▶ Активісти руху “Кримські бойові чайки” продовжують розкривати особисту інформацію колаборантів і російських військових злочинців, що діють в окупованому Криму. Вони публікують не тільки адреси, контактні номери та маршрути, але й деталі фінансових операцій, дані банківських рахунків та зв'язки з окупаційною адміністрацією й російськими силовими структурами. А зокрема, надаються докази їх причетності до злочинів проти України та мешканців півострова.

Активістки “Злої Мавки” поширюють патріотичні графіті, наліпки та листівки із закликами до опору окупації, охоплюючи Сімферополь, Ялту, Євпаторію, Севастополь та інші міста. Вони організовують акції зі знищення російських пропагандистських матеріалів, підтримуючи бойовий дух серед місцевих жителів та інформуючи про можливі шляхи деокупації Криму.

До Представництва продовжують надходити запити від громадян України, які хочуть виїхати з Криму через неможливість терпіти окупацію й тотальну пропаганду. Нагадуємо про нашу інструкцію — як виїхати з тимчасово окупованого Криму: https://cutt.ly/FwtiajlS.

Ми дякуємо свідомим українським громадянам в окупованому Криму за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, зокрема щодо соціально-економічної ситуації, пересування військ рф, руху спротиву окупації тощо. Детальну інформацію повідомляйте на email пресслужби Представництва: press@ppu.gov.ua.

Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень