Як зменшити ризик інсульту

Центр громадського здоров’я України інформує:
нагадуємо: близько 25% людей після 25 років мають ризик перенести інсульт.
Ризик розвитку інсульту підвищують такі фактори:
артеріальна гіпертензія;
цукровий діабет або високий рівень глюкози крові;
високий рівень холестерину;
куріння;
надмірна маса тіла чи ожиріння;
нездорове харчування;
малорухливий спосіб життя;
вживання алкоголю;
наявність у кровних родичів серцево-судинних захворювань.
Водночас інсульту можна запобігти — пояснюємо, як зменшити ризик його виникнення ![]()
Періодично вимірюйте артеріальний тиск: якщо він перевищує діапазон від 130/85 до 139/89 мм ртутного стовпчика, обов'язково зверніться до лікаря та дотримуйтеся його вказівок.
Стежте за рівнем цукру та холестерину: здавайте аналіз крові для визначення цих показників з частотою, яку порадить ваш лікар.
Обирайте здорову їжу. Щодня споживайте 4-5 порцій (порція — приблизно розмір вашої долоні) овочів та фруктів; їжте морську рибу, нежирне м’ясо, бобові, горіхи й насіння; обмежте вживання фастфуду, випічки, смаженого і копченого; вживайте менше солоного, щоб обсяг спожитої солі не перевищував 5 грамів на добу (не більше 1 чайної ложки).
Приділяйте щонайменше 150 хвилин на тиждень швидкій ходьбі, їзді на велосипеді, плаванню, танцям чи іншій руховій активності. Перед початком занять проконсультуйтеся з лікарем.
Відмовтеся від алкоголю і тютюнових виробів.
Пам’ятайте: до 90% випадків інсульту можна уникнути, якщо дотримуватися профілактичних порад.
Про те, як розпізнати симптоми інсульту, дізнавайтесь у нашому пості https://tinyurl.com/ycykas6c
Читайте більше на сайті ЦГЗ https://tinyurl.com/3ywe9bm4
